Puno je rečeno o opasnostima konzumiranja sirovog povrća. Vjeruje se da toplinska obrada olakšava proces probave hrane i apsorpciju hranjivih tvari.
Ali u nekim slučajevima ova shema ne funkcionira, a povrće gubi neka od svojih korisnih svojstava.
Istraživači Sveučilišta Tufts otkrili su koje je povrće zdravije jesti sirovo i zašto.
Rezultate rada objavila je znanstvena publikacija MedicalXpress.
Nedostaci toplinske obrade
1. Kuhana mrkva, kao i ostalo povrće ili voće, gubi vitamin C.
Zbog toga postaje manje blagotvoran za imunološki sustav i kožu, ali je istovremeno korisniji za vid – povećava se sadržaj beta-karotena.
2. Brokulu i kelj preporučuje se jesti sirove ili kuhane na pari.
Ova metoda čuva vitamine.
3. Potpuno ista situacija je i s paprikom.
Znanstvenici tvrde da se hranjive tvari povrća i voća gube bilo kojom metodom obrade.
Ove promjene su najizraženije kod dužeg zagrijavanja, kao i kod vitamina C.
Na sadržaj vitamina B utječe kuhanje povrća u vodi.
Ali ako morate jesti sirovo povrće, onda morate zapamtiti da se vitamini topljivi u mastima A, D, E, K, kao i tvari poput beta-karotena i likopena bolje apsorbiraju s biljnim uljem, avokadom ili orašastim plodovima.