Koje povrće je najzdravije sirovo: nedostaci termičke obrade

Puno je rečeno o opasnostima konzumiranja sirovog povrća. Vjeruje se da toplinska obrada olakšava proces probave hrane i apsorpciju hranjivih tvari.

Ali u nekim slučajevima ova shema ne funkcionira, a povrće gubi neka od svojih korisnih svojstava.

Istraživači Sveučilišta Tufts otkrili su koje je povrće zdravije jesti sirovo i zašto.

Rezultate rada objavila je znanstvena publikacija MedicalXpress.

Nedostaci toplinske obrade

1. Kuhana mrkva, kao i ostalo povrće ili voće, gubi vitamin C.

Prodavaonica povrća
Fotografija: © Belnovosti

Zbog toga postaje manje blagotvoran za imunološki sustav i kožu, ali je istovremeno korisniji za vid – povećava se sadržaj beta-karotena.

2. Brokulu i kelj preporučuje se jesti sirove ili kuhane na pari.

Ova metoda čuva vitamine.

3. Potpuno ista situacija je i s paprikom.

Znanstvenici tvrde da se hranjive tvari povrća i voća gube bilo kojom metodom obrade.

Ove promjene su najizraženije kod dužeg zagrijavanja, kao i kod vitamina C.

Na sadržaj vitamina B utječe kuhanje povrća u vodi.

Ali ako morate jesti sirovo povrće, onda morate zapamtiti da se vitamini topljivi u mastima A, D, E, K, kao i tvari poput beta-karotena i likopena bolje apsorbiraju s biljnim uljem, avokadom ili orašastim plodovima.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki