Koje su dobrobiti himalajske soli: treba li zamijeniti običnu kuhinjsku sol ili ne?

Vjerojatno ste čuli koliko je ružičasta himalajska sol blagotvorna, ali i da je sol gotovo glavni neprijatelj čovjeka.

To nameće ideju: možda bi svi na svijetu trebali prijeći na himalajsku sol? Shvatimo to zajedno.

Ružičasta himalajska sol – što je to?

“Domovina” proizvoda je pakistanska regija Punjab, koja se nalazi u blizini podnožja Himalaja.

Kemijski je ružičasta himalajska sol slična kuhinjskoj soli: sadrži do 98% natrijevog klorida, te kalija, magnezija i kalcija. Zbog toga ima ružičastu nijansu i drugačiji okus od obične kuhinjske soli.

Koje su prednosti ružičaste himalajske soli?

Prema brojnim znanstvenicima, himalajska sol sadrži do 84 različita mikroelementa, ali to ne mijenja činjenicu da 98% proizvoda, ponavljamo, “zauzima” natrijev klorid. Budući da vi i ja sol konzumiramo u strogo ograničenim količinama, malo je vjerojatno da taj sićušni dio mikroelemenata može značajno utjecati na naše zdravlje.

Sol
Fotografija: © Belnovosti

Istina, nitko ne raspravlja s činjenicom da je himalajska sol prirodnija – obično nema aditiva u svom sastavu.

Još jedna česta zabluda tiče se razine natrija – iz nekog razloga opće je prihvaćeno da ga u ružičastoj soli ima manje nego inače. Nemojmo se ponavljati o 98% koji su nam već poznati – ovdje je sve već jasno.

Jedina razlika između himalajske i kuhinjske soli je u tome što prva ima veće kristale, zbog čega sadrži manje natrija po žličici. Osim toga, ružičasta sol ima slaniji okus, što znači da je trebate koristiti manje.

Nedostaci himalajske soli

Iako ružičasta sol može sadržavati male količine joda, sadrži znatno manje od jodirane soli. Stoga, ako imate nedostatak joda ili postoji rizik od njegovog razvoja, preporuča se prijeći na kuhinjsku sol s dodatkom joda.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki