Zagreba Lajfhaki

Koje su jabuke najzdravije: ovisi li količina vitamina o boji i okusu voća?

Dobrobiti jabuka za ljudsko zdravlje već su dugo dokazane, no ne radi se samo o tome da jabuke rastu u različitim bojama.

Možemo li reći da se crvene, žute ili zelene jabuke razlikuju po blagodatima za tijelo?

Raznobojne jabuke razlikuju se po svojim svojstvima, piše publikacija Kuban News pozivajući se na nutricionisticu Ekaterinu Novikovu.

Prednosti jabuka

Voće sadrži vitamine A, B, C, E, P, H, kao i kalij, magnezij, željezo, cink, kalcij, fosfor, vlakna, pektin i antioksidanse.

Pospješuju probavu, jačaju imunološki sustav, poboljšavaju zdravlje srca, vida i kože, sprječavaju razvoj određenih vrsta raka, jačaju kosti i prirodni su pojačivač energije.

Fotografija: © Belnovosti

Zelena jabuka

Obično su kiseliji, sadrže manje šećera i kalorija, ali i puno vitamina C.

Pigmenti zelene jabuke manje su alergeni.

Crvene jabuke

Sadrže više šećera, ali manje kiseline. To trebaju uzeti u obzir bolesnici s dijabetesom.

Oni predstavljaju određenu opasnost za zubnu caklinu, a mogu izazvati i alergijsku reakciju.

Žute jabuke

Imaju više šećera, beta-karotena i puno pektina.

Osim boje, morate obratiti pozornost na zasićenost boje. Stručnjak tvrdi da je jabuka zdravija što je svjetlija.

Exit mobile version