Stručnjaci upozoravaju da kupovni ili domaći kvas, unatoč svojim blagotvornim svojstvima, nije bez kontraindikacija.
Savršeno gasi žeđ, ali ne možete ga nekontrolirano piti, i to ne samo zbog šećera.
Koliko kvasa možete popiti dnevno izvještava Mail.ru pozivajući se na nutricionista i nutricionista-konzultanta Alekseja Kabanova.
Stručnjakinja upozorava da višak šećera negativno utječe na kardiovaskularni sustav.
Postoji rizik od razvoja dijabetesa i pretilosti.
Osim toga, morate uzeti u obzir učinak pića na gastrointestinalni trakt jer se kvass priprema pomoću kvasca.
Pretjerate li s proizvodima koji sadrže kvasac, mogu se pojaviti problemi s gastrointestinalnim traktom i alergije.
Osim toga, kvas se smatra niskim alkoholnim pićem, čija se jačina može kretati od 0,7% do 2,6%, a alkohol je također štetan.
Stoga trudnice i dojilje, kao i bolesnici s bolestima jetre, čirom i gastritisom trebaju biti oprezni s pićem.
Kiseli kvas je posebno opasan za pacijente s visokom kiselošću želuca.
Ukratko, liječnik ne preporučuje čak ni zdravim osobama da konzumiraju više od 300 ml kvasa dnevno ili da ga piju više od 2 puta tjedno.
Prethodno smo govorili o posljedicama konzumiranja pileće kože.