Krumpir – zdrava hrana ili nezdrava hrana: što kaže znanost

Krumpir je iz nepoznatih razloga na sumnjivoj reputaciji, pogotovo među mršavima koji ga svim silama izbjegavaju.

Međutim, znanstvenici su uvjereni u suprotno: prejedanje je štetno – i krumpir i bilo koji drugi proizvod.

Osim umjerenosti u porcijama, važan je i način pripreme krumpira.

Iako je prženi krumpir ukusniji, ipak je bolje kuhano povrće, jer sadrži samo oko 130 kalorija, što je, usput rečeno, manje od banane iste veličine.

Ne zaboravite da gomolji sadrže mnogo vitamina i drugih hranjivih tvari.

Krumpir
Fotografija: © Belnovosti

Među njima je vitamin C, kojeg ima više u krumpiru nego u agrumima: iz malog gomolja težine oko 150 g možete dobiti oko 15% dnevne potrebe za ovim vitaminom.

Isti krumpir od 150 grama sadrži oko četvrtinu potrebne dnevne vrijednosti vitamina B6.

U krumpiru možete pronaći i kalij i kolin, kao i rezistentni škrob koji je dobar za crijeva. Konačno, krumpir ne sadrži gluten, što ga čini rado viđenim gostom na stolovima osoba koje pate od intolerancije na ovu komponentu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki