Mogu li jabuke naškoditi zdravlju: tko ih ne bi trebao jesti?

Jabuke su jedno od najzdravijih i najdostupnijih voća. Ne sadrže cijeli skup vitamina, ali istovremeno predstavljaju uspješnu kombinaciju.

U isto vrijeme, jabuke nisu dobre za sve, au nekim slučajevima čak imaju i kontraindikacije.

Tko ne smije jesti jabuke i kakvu opasnost predstavljaju, rekla je INVITRO terapeutkinja Svetlana Kuprina.

Najkorisnije

Zelene jabuke smatraju se najzdravijima.

Alergijske reakcije se javljaju rjeđe pri njihovoj konzumaciji; sadrže više jabučne kiseline koja poboljšava probavu.

Jabuke
Fotografija: © Belnovosti

Također imaju više vitamina C i niži glikemijski indeks.

Kada ne jesti jabuke

1. Ako jabuke izazivaju alergije.

2. Za egzacerbacije bolesti kao što su gastritis, kolitis, peptički ulkus, kolecistitis itd.

3. S povišenom razinom glukoze ili dijabetesom. U tim slučajevima preporuča se izbjegavati crvene i žute sorte jabuka.

Opasne jabuke

Liječnik preporuča obratiti posebnu pozornost na izgled ploda i njegovo podrijetlo.

Najkorisnije su domaće sorte jabuka. Sve uvezeno voće tretirano je kemikalijama kako bi mu se produžio rok trajanja.

Jabuke s udubljenjima i pukotinama na površini mogu biti opasne. U njima se mogu razmnožiti crijevne infekcije i gljivice, što u konačnici može dovesti do trovanja.

Ali najozbiljniju opasnost predstavljaju jabuke s penicilnom truleži. Akumuliraju toksin patulin.

Djeluje mutageno i genotoksično te se čuva tijekom prerade (u sokovima, džemovima, pireima i dr.).

Također morate zapamtiti da se pridržavate norme konzumacije jabuka (ne više od 2 dnevno), jer pektin koji sadrži može izazvati neravnotežu mikroflore, fermentaciju i nadutost.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki