Jabuke su jedno od najzdravijih i najdostupnijih voća. Ne sadrže cijeli skup vitamina, ali istovremeno predstavljaju uspješnu kombinaciju.
U isto vrijeme, jabuke nisu dobre za sve, au nekim slučajevima čak imaju i kontraindikacije.
Tko ne smije jesti jabuke i kakvu opasnost predstavljaju, rekla je INVITRO terapeutkinja Svetlana Kuprina.
Najkorisnije
Zelene jabuke smatraju se najzdravijima.
Alergijske reakcije se javljaju rjeđe pri njihovoj konzumaciji; sadrže više jabučne kiseline koja poboljšava probavu.
Također imaju više vitamina C i niži glikemijski indeks.
Kada ne jesti jabuke
1. Ako jabuke izazivaju alergije.
2. Za egzacerbacije bolesti kao što su gastritis, kolitis, peptički ulkus, kolecistitis itd.
3. S povišenom razinom glukoze ili dijabetesom. U tim slučajevima preporuča se izbjegavati crvene i žute sorte jabuka.
Opasne jabuke
Liječnik preporuča obratiti posebnu pozornost na izgled ploda i njegovo podrijetlo.
Najkorisnije su domaće sorte jabuka. Sve uvezeno voće tretirano je kemikalijama kako bi mu se produžio rok trajanja.
Jabuke s udubljenjima i pukotinama na površini mogu biti opasne. U njima se mogu razmnožiti crijevne infekcije i gljivice, što u konačnici može dovesti do trovanja.
Ali najozbiljniju opasnost predstavljaju jabuke s penicilnom truleži. Akumuliraju toksin patulin.
Djeluje mutageno i genotoksično te se čuva tijekom prerade (u sokovima, džemovima, pireima i dr.).
Također morate zapamtiti da se pridržavate norme konzumacije jabuka (ne više od 2 dnevno), jer pektin koji sadrži može izazvati neravnotežu mikroflore, fermentaciju i nadutost.