Za mnoge ljude ljeto je povezano s lubenicama – i doista, ove slatke i sočne voćke idealne su za gašenje žeđi kada su vani nesnosne vrućine.
Ali, kao što znate, niti jedna bačva nije potpuna bez muhe u masti.
Isto tako, lubenice, veličanstvene u svakom pogledu, imaju značajan nedostatak: svoje sjemenke.
Ako vas zanima što će se dogoditi ako slučajno (ili namjerno) progutate košticu lubenice, dobrodošli ste: u ovom članku raspravljamo o svim nijansama takve “gafe s hranom”.
Spoiler: ništa loše se neće dogoditi vašem tijelu.
Upravo suprotno: sjemenke lubenice sadrže velike količine cinka i željeza. Osim toga, crna i bijela žitarica sadrže korisna vlakna i proteine.
Sjemenke lubenice zbog svog sastava povoljno utječu na razinu šećera u krvi, a pomažu i u poboljšanju stanja kože.
I ako mi, stanovnici srednje zone, sjemenke lubenice gutamo isključivo slučajno, onda oni koji su bliski kuhinji Bliskog istoka i Azije, kao i stanovnici Sudana, Egipta i Nigerije, koriste sjemenke lubenice s velikom snagom. i glavni u kuhanju, praveći od njih brašno ili maslac, a također i konzumirajući za hranu – baš kao i sjemenke suncokreta.
Ranije smo vam rekli zašto se svježi sir ne smije piti čajem.