Na kojem ulju možete pržiti: ne hranu, već otrov u tavi

Pržena hrana nije dobra ni za zdrave osobe, a ako imate problema s gastrointestinalnim traktom, preporučuje se kuhati je na pari ili peći.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da šteta leži samo u dobivenoj hrskavoj kori. Zapravo, problem je mnogo širi i dublji.

Ksenia Ovsyannikova, neurologinja, vegetarijanka, kandidatica medicinskih znanosti, asistentica na Odsjeku za biokemiju Medicinskog sveučilišta u Kazanu, odgovorila je na ovo pitanje za publikaciju Doctor Peter.

Suncokretovo ulje

Prema riječima stručnjaka, ovaj proizvod sam po sebi predstavlja opasnost za zdravlje, čak i bez zagrijavanja.

Ovaj proizvod oslobađa slobodne radikale koji ubrzavaju starenje čak i na sobnoj temperaturi.

Suncokretovo ulje
Fotografija: © Belnovosti

Ulje postaje još štetnije zagrijavanjem. Stoga ne možete kuhati s suncokretovim uljem.

Proizvodnja ulja

Također je vrijedno uzeti u obzir da suncokretovo ulje prolazi nekoliko postupaka pročišćavanja tijekom proizvodnje.

Zbog toga se gotov proizvod ne može potpuno pročistiti od kemikalija koje se koriste u tu svrhu.

S čime se onda pržiti?

Suprotno javnom mnijenju, bolje je pržiti u kokosu ili životinjskoj masti poput masti.

Ti proizvodi “ne oksidiraju, ne puše niti oslobađaju kancerogene tvari”, a hrana zadržava svoj prirodni okus.

Ni u kojem slučaju ne smijete ponovno koristiti ulje koje je već korišteno za prženje.

Za preljeve za salatu bolje je koristiti hladno prešana, nerafinirana biljna ulja.

Čak se i maslinovo ulje preporuča koristiti samo za začinjavanje jela, a ne za prženje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki