Pržena hrana nije dobra ni za zdrave osobe, a ako imate problema s gastrointestinalnim traktom, preporučuje se kuhati je na pari ili peći.
Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da šteta leži samo u dobivenoj hrskavoj kori. Zapravo, problem je mnogo širi i dublji.
Ksenia Ovsyannikova, neurologinja, vegetarijanka, kandidatica medicinskih znanosti, asistentica na Odsjeku za biokemiju Medicinskog sveučilišta u Kazanu, odgovorila je na ovo pitanje za publikaciju Doctor Peter.
Suncokretovo ulje
Prema riječima stručnjaka, ovaj proizvod sam po sebi predstavlja opasnost za zdravlje, čak i bez zagrijavanja.
Ovaj proizvod oslobađa slobodne radikale koji ubrzavaju starenje čak i na sobnoj temperaturi.
Ulje postaje još štetnije zagrijavanjem. Stoga ne možete kuhati s suncokretovim uljem.
Proizvodnja ulja
Također je vrijedno uzeti u obzir da suncokretovo ulje prolazi nekoliko postupaka pročišćavanja tijekom proizvodnje.
Zbog toga se gotov proizvod ne može potpuno pročistiti od kemikalija koje se koriste u tu svrhu.
S čime se onda pržiti?
Suprotno javnom mnijenju, bolje je pržiti u kokosu ili životinjskoj masti poput masti.
Ti proizvodi “ne oksidiraju, ne puše niti oslobađaju kancerogene tvari”, a hrana zadržava svoj prirodni okus.
Ni u kojem slučaju ne smijete ponovno koristiti ulje koje je već korišteno za prženje.
Za preljeve za salatu bolje je koristiti hladno prešana, nerafinirana biljna ulja.
Čak se i maslinovo ulje preporuča koristiti samo za začinjavanje jela, a ne za prženje.