Zagreba Lajfhaki

Najnezdravije kombinacije hrane: na što upozoravaju nutricionisti

O opasnostima pojedinih proizvoda napisano je mnogo materijala. Svi su čuli o opasnostima soli, šećera, alkoholnih pića itd. Ali vrlo često ne razmišljamo o tome da čak i najzdravije namirnice u kombinaciji mogu štetiti našem organizmu.

Nutricionisti su otkrili najopasnije kombinacije o kojima ćemo govoriti u ovom članku.

Šećer, mast i sol

Ova kombinacija se ne pojavljuje u prirodi. Dakle, ljudsko tijelo u početku nije spremno za konzumaciju proizvoda koji je i sladak i slan, a u isto vrijeme sadrži masnoće.

To dovodi do činjenice da je metabolizam poremećen i mast počinje aktivno prodrijeti kroz zidove u krvne žile.

Fotografija: © Belnovosti

U slučaju kršenja integriteta tkiva unutar posude, te se masti talože na unutarnjoj površini žila. Posljedica toga je ateroskleroza i srodne bolesti.

Crveno meso i sol

Kada ova kombinacija proizvoda uđe u ljudsko tijelo, počinje aktivno stimulirati proizvodnju želučanog soka.

Pretjerano pojačano lučenje želuca može izazvati peptički ulkus ili gastritis.

Meso u kombinaciji s puno soli povećava krvni tlak i može izazvati hipertenziju.

Nutricionisti napominju da poseban rizik nastaje u slučajevima kada se puni obrok zamijeni hranom koja se sastoji od gore opisanih štetnih kombinacija proizvoda.

Ali ako se takvi proizvodi konzumiraju nakon ili zajedno s drugom, uravnoteženom hranom, tada se rizici značajno smanjuju.

Posebno je važno da takva jela sadrže vlakna, vitamine i minerale neophodne ljudskom organizmu.

Ranije smo govorili o tome koju hranu ne biste trebali jesti s jajima.

Exit mobile version