Nutricionisti upozoravaju: ova jela nikada ne podgrijavajte

Nutricionisti preporučuju jesti samo onu hranu koja je svježe pripremljena. Takva su jela što zdravija, a i ukusna.

Ne znaju svi da kada se podgriju, neki sastojci postaju izuzetno opasni za vaše zdravlje.

Vrijedno je detaljnije razmotriti njihov popis kako biste spriječili probleme.

Krumpir

Ako se krumpir čuva na sobnoj temperaturi, razvija se bakterija botulizma, koja je izuzetno opasna za ljude.

Osim toga, ako ponovno zagrijete proizvod, izgubit će mnoga od svojih korisnih svojstava.

mikrovalna pećnica
Fotografija: © Belnovosti

Ako od večere ostane malo kuhanog krumpira, stavite ga u hladnjak i od njega napravite salate.

Riža

Rižu pojedite odmah nakon što je kuhana. To je zbog činjenice da se nakon nekoliko sati bakterije počinju razmnožavati u posudi.

Neće umrijeti čak ni ako rižu zagrijete na visokoj snazi ​​mikrovalne pećnice ili na visokoj temperaturi.

Bakterije uzrokuju probavne smetnje, ali mogu izazvati i ozbiljno trovanje.

jaja

U najvećoj vrućini omleti, kuhana ili pečena jaja oduševljavaju izvrsnim okusom. Ali zagrijano jelo će izgubiti svoj ukusan izgled. Osim toga, podgrijavanjem se mijenja sastav jaja.

One će otpustiti tvari koje će štetiti vašem želucu i uzrokovati ozbiljnu nelagodu.

Piletina

U ovoj situaciji problemi su isti kao i kod jaja. Ponovljena toplinska obrada dovodi do činjenice da pileći protein mijenja svoju strukturu i teško ga je probaviti u ljudskom tijelu.

Kao rezultat toga, osoba se suočava s gastritisom i raznim problemima s probavom.

Ako govorimo o piletini, ona će biti ukusna i hladna. Meso možete narezati na salatu ili napraviti odlične sendviče.

gljive

Protein koji se nalazi u gljivama ima složenu strukturu. Kada se zagrije, u njemu se događaju promjene.

Vaše tijelo će teško probaviti gljive, pa možete osjetiti nadutost i bolove.

Osim toga, podgrijavanje jela od gljiva dovodi do oslobađanja onih komponenti koje štete srcu i jetri.

Repa

Kada se ponovno zagrijava, korijenski usjev počinje oslobađati komponente opasne za ljudsko zdravlje.

Usput, isti problem tipičan je za razno lisnato povrće.

Brokula

Kada se zagrijava, povrće će izgubiti gotovo sva svoja korisna svojstva. Ali brokulu možete jesti hladnu.

Kupus nasjeckajte na salatu ili ga jednostavno pojedite, dodajući morsku sol i aromatično ulje (senf ili maslinovo).

Kao što vidite, mnoge je namirnice zabranjeno zagrijavati. Uzmite u obzir njihov popis kako ne biste naštetili svom zdravlju!

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki