Opasni pripravci: kako vam domaći kiseli krastavci mogu ugroziti život

Mnogi ljudi biraju domaće pripravke kako bi zimi uživali u okusu povrća, bobica i voća, kao i kako bi sačuvali dio žetve.

Istodobno, rezultat konzumiranja šavova i konzervi je hospitalizacija, a ponekad i smrt.

Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je pridržavati se nekoliko pravila.

Prije svega, prije uranjanja plodova u staklenke, dezinficirajte posudu od bakterija – vjerujte, sigurno ih ima u njoj. Posude se u pravilu nekoliko puta tretiraju kipućom vodom, nakon čega se u njih stavljaju namirnice i čvrsto zatvaraju, sprječavajući prodiranje zraka.

Problem je u tome što čak ni tretiranje kipućom vodom ne može uništiti sve patogene bakterije – neke od njih ostaju s velikim veseljem, jer su slana otopina i organske molekule otopljene u njoj idealan hranjivi medij za njih.

praznine
Fotografija: © Belnovosti

Konkretno, govorimo o bakteriji Clostridium botulinum, koja se dobro razmnožava u kućnoj konzerviranoj hrani, što se obično povezuje s nedovoljnim antimikrobnim tretmanom i kršenjem uvjeta skladištenja.

Kad uđe u tijelo, bakterija počinje proizvoditi botulinum toksin (Botox), koji utječe na motoričke neurone prednjih rogova leđne moždine, uzrokujući paralizu mišića i dovodeći do zatajenja disanja.

Ozbiljnost bolesti određena je brojem bakterija u tijelu i toksinom koji proizvode.

Kako bi se osigurala sigurnost, preporuča se zagrijavanje konzervirane hrane na temperaturu od 100 stupnjeva 30 minuta.

Posebno treba biti oprezan pri konzumiranju konzerviranih gljiva – teško se ispiru od čestica zemlje koje mogu sadržavati spore Clostridium botulinum.

Prethodno smo vam rekli kako se hraniti kako biste zaštitili svoje tijelo od stresa.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki