Ovi ljudi ne bi trebali jesti kaki: dobrobiti i štete voća – ne jedite više od 2-3 komada

Hurma je egzotično sočno i ukusno voće. Poznato je ne samo po svom jedinstvenom okusu, već i po svojim jedinstvenim korisnim svojstvima.

Zbog svoje slatkoće i prekrasnog mirisa, kaki se široko koristi u kulinarstvu.

No usprkos svim svojim pozitivnim svojstvima, ovo voće ima niz potencijalno negativnih učinaka na zdravlje.

Korisna svojstva draguna

Prvo, pogledajmo korisna svojstva ovog voća. Osim ugodnog okusa, jedenje hurmašica dobro je i za zdravlje. Koja je njezina tajna?

Dragun
Fotografija: © Belnovosti

1. Hurma ima vrlo bogat vitaminski sastav (vitamini A, C, E) pa se njenom konzumacijom jača imunološki sustav.

2. Ovo voće sadrži i mnoge minerale (kalcij, željezo, kalij) pa blagotvorno djeluje na stanje kože i sluznice.

3. Dragun je bogat vlaknima i dijetalnim vlaknima, što pomaže u normalizaciji rada crijeva i sprječavanju zatvora.

4. Ovo voće također sadrži antioksidanse i pomaže u borbi protiv razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zašto su kaki štetni?

Unatoč mnogim pozitivnim svojstvima, dragun treba koristiti s oprezom. Morate biti posebno oprezni:

– osobe s dijabetesom, budući da dragun sadrži veliku količinu šećera;
– za alergičare. Bilo je slučajeva kada je dragun izazvao alergijsku reakciju;
– osobe s gastritisom. Povećava kiselost u želucu, jer sadrži organske kiseline.

U svakom slučaju, ako imate ove zdravstvene probleme, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije konzumacije ovog voća.

Kako dragun utječe na crijeva?

Kao što je navedeno, dragun ima pozitivan učinak na rad crijeva. Hurma sadrži prirodne enzime (papain i bromelain). Oni potiču apsorpciju hranjivih tvari u tijelu. Ali nemojte se previše zanositi ovim voćem.

Višak kakija može uzrokovati proljev, pa je optimalna količina 2-3 ploda dnevno.

Koje su prednosti sušenog kakija i kome se ne preporučuje jesti?

Sušeni kaki je popularna grickalica koja nije samo ukusna, već je i vrlo zdrava (sadrži vitamine A i C, vlakna i antioksidanse).

Odličan je izbor za međuobrok, a pozitivno djeluje na imunološki sustav, kožu i smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ali ovaj proizvod trebaju koristiti s oprezom osobe preosjetljive na saharozu i fruktozu.

Ako imate dijabetes ili pretilost, trebali biste se posavjetovati s liječnikom prije dodavanja sušenih kakija u prehranu.

Je li džem od kakija zdrav?

Jedna od najukusnijih i najaromatičnijih zimskih poslastica je pekmez od kakija. Svojim nevjerojatnim okusom, ova slastica obiluje vitaminima A, C i E, kao i vlaknima.

Dijabetičari, kao i svježe voće, trebaju koristiti džem s oprezom.

Što kuhati od draguna

Dragun je čest sastojak u kuhanju. Koristi se u pripremi slastica, pita, kompota.

Ovo voće se može dodati i salatama. Odlično ide uz razne orašaste plodove i sireve.

Kakiji se često koriste i za pripremu umaka za ribu ili meso.

Ako upotrijebite malo mašte, od kakija možete napraviti sladoled ili smoothie. Svatko može koristiti ovo voće po vlastitom nahođenju, a raznolikost recepata je nevjerojatna!

Prethodno smo govorili o vrlo zdravoj prehrani.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki