Zagreba Lajfhaki

Pravilo “1-1-4”: zašto biste trebali znati o tome prije nego što započnete dijetu

Prije nego što krenete na dijetu, morate napraviti jelovnik barem nekoliko dana unaprijed.

Prilikom izrade popisa budućih jela, morate uzeti u obzir ne samo činjenicu da bi prehrana trebala biti manje kalorična.

Ne zaboravite na važnost pravilnog omjera bjelančevina, masti i ugljikohidrata.

Prije nego što započne proces mršavljenja, osoba bi trebala naučiti o pravilu “1-1-4”.

Suština pravila “1-1-4”.

Brojke pokazuju u kojem omjeru bi proteini, masti i ugljikohidrati trebali ući u tijelo osobe koja planira izgubiti višak kilograma.

Fotografija: © Belnovosti

Ako se osoba aktivno bavi sportom, tada bi omjer trebao biti sljedeći: 1,2 prema 1 prema 8.

Ali ako želi smršavjeti netko tko rijetko izlazi iz kuće i gotovo uopće ne vježba, tada bi omjer trebao biti: 1 prema 0,8 prema 3,2.

Što trebate znati o proteinima, mastima i ugljikohidratima

Najbolji izvori proteina su pileća prsa, govedina, riba, svježi sir, mahunarke, plodovi mora i orašasti plodovi.

Postoji zanimljiva formula: poželjno je da broj grama čistih proteina koji se konzumira dnevno odgovara težini osobe u kilogramima. Na primjer, muškarac od 80 funti trebao bi konzumirati 80 grama proteina dnevno.

Za masti bi trebao vrijediti sličan omjer. I bolje je u prehrani imati manje životinjskih nego biljnih masti.

Što se tiče ugljikohidrata, bolje je usredotočiti se na složene ugljikohidrate (čiji su izvori povrće, voće, žitarice, mahunarke), ali bi trebalo biti mnogo manje jednostavnih ugljikohidrata, koji se nalaze u slatkišima i proizvodima od brašna.

Exit mobile version