Zagreba Lajfhaki

Prednosti i štete od dinje: kako jesti proizvod – savjet stručnjaka

Ovo vodenasto, bogato voće prepoznato je kao skladište vitaminskih komponenti. Istodobno, ima smanjen sadržaj kalorija.

Ipak, važno je sočnu deliciju konzumirati malo po malo.

Korist

90% takvih sirovina je vlaga. Zbog toga je pulpa dinje poznata po niskom kalorijskom sadržaju: 0,1 kg – 35 kcal.

Dinja se smatra osnovnom prehrambenom namirnicom i izvrsnim zdravim međuobrokom. Bogat je askorbinskom kiselinom (unatoč nedostatku kiselih nota).

Preporučena dnevna porcija je 0,2 kg. S navedenom dozom apsorbira se dovoljna količina retinola. A to je važan sastojak za regeneraciju tkiva koštanog sustava i očiju. Istodobno se aktivira imunološki sustav.

Fotografija: © Belnovosti

Uz pulpu se unosi i velika količina vitamina E.

Ovaj sastojak je neprocjenjiv za:

1. funkcioniranje srca;
2. formiranje mišićnih volumena;
3. stabilizacija tlaka.

Ostale vrijedne komponente pulpe: kalcij, željezo. Osim toga, fosfor se apsorbira.

Dinjom preporučuju obogatiti jelovnik ako ste pod stresom, imate problema s krvožilnim sustavom ili imate reumu. Dinja je neprocjenjiva kod anemije, zastoja u probavnom sustavu, gihta.

Štetni učinci

Često pulpa dinje izaziva pogoršanje gastrointestinalnih funkcija. Zbog toga ga treba oprezno konzumirati kod želučanih tegoba ili nestabilnog rada crijeva.

Vrijedno je smanjiti konzumaciju ovog voća ako se dijagnosticiraju problemi s bubrezima.

Često sočna pulpa postaje uzrok alergijskih reakcija. Predoziranje je moguće.

Dinja je poznata po svojim laksativnim učincima. Razlog su velike količine vlakana. To znači da takva pulpa savršeno čisti crijeva.

Neki stručnjaci za prehranu predlažu klijentima da isprobaju kratkotrajnu dijetu koja se temelji na pulpi dinje.

Maksimalno trajanje korištenja sustava je 7 dana. Nadalje, dolazi do kvarova u radu crijeva i pogoršanja njegove mikroflore.

Korištenje ovog monosustava dopušteno je nakon potpunog liječničkog pregleda.

Dinja je prava spužva koja može akumulirati toksine. Izvlači opasne komponente iz tla. Zbog toga se ne preporuča kupnja neorganskog voća.

Uzorci kupljeni na autocestama izuzetno su opasni. Ali čak i visokokvalitetno voće s farme preporuča se temeljito oprati. Ako postoji odbojna aroma, trebali biste baciti kupljeno.

Načela korištenja

Takvo ljetno voće važno je konzumirati odvojeno, bez dodavanja drugih namirnica. Zabranjeno je i piće. Hladne tekućine posebno su opasne.

Izuzetno štetna kombinacija: pulpa dinje dopunjena fermentiranim mliječnim proizvodima. Često se javljaju gastrointestinalni poremećaji ako se plodovima dodaju alkohol i med.

Voće se mora probaviti odvojeno, važno je ostaviti 20 minuta.

Plodovi dinje nisu prikladan desert. Oni će se sporo prerađivati, uzrokujući nadutost i fermentaciju. Česte posljedice: gastrointestinalne tegobe, mučnina.

Voće treba djelomično ohladiti prije rezanja. Ponekad stvaraju aromatičnu konfituru. Ali delikatesa se pokazuje prilično slatkom.

Dinja je hranjiva poslastica bogata vitaminima. Važno ga je konzumirati dozirano. Preporuča se uzeti u obzir kontraindikacije.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version