Svinjska mast nije tako beskoristan proizvod kao što mnogi misle. Koristan je za probavu, obnovu stanica i ima važnu ulogu u respiratornoj funkciji.
Ali ne može ga svatko jesti, ne u bilo kojem obliku i ne sa svim proizvodima.
Nutricionistica Tatyana Meshcheryakova rekla je doktoru Peteru kako izvući maksimalnu korist od jedenja svinjske masti.
Prednosti svinjske masti
Prvo, masti su neophodne za izgradnju staničnih membrana i popravak stanica.
Drugo, masti “igraju ključnu ulogu u respiratornoj funkciji, osiguravajući visokokvalitetno formiranje alveolarne membrane”, što je primijećeno tijekom pandemije koronavirusa.
Treće, masti potiču izlučivanje žuči, kao i proces razgradnje i apsorpcije hranjivih tvari.
Konzumiranje svinjske masti pozitivno djeluje na gušteraču i općenito “dovodi do usklađenog rada svih probavnih organa, pruža zaštitu od parazita, virusa i bakterija”.
S čime jesti mast
Kako bi svinjska mast zadržala svoja blagotvorna svojstva, preporučljivo je koristiti je uz mesne proizvode, kruh (od cjelovitih žitarica) i povrće.
Također možete jesti slanu domaću mast, ali važno je zapamtiti da se pridržavate standarda potrošnje.
Ali ne preporuča se zanositi dimljenom svinjskom mašću.
Kontraindikacije
1. Za bolesti žučnog mjehura i gušterače, kao i gastritis, kolitis i sindrom iritabilnog crijeva, vrijedi ograničiti prisutnost masti u prehrani.
2. Isto vrijedi i za bolesnike s poremećajem metabolizma lipida i povišenom razinom kolesterola. U ovom slučaju govorimo o ozbiljnim ograničenjima.
3. I pacijenti s prekomjernom težinom trebaju potpuno isključiti svinjsku mast iz prehrane, ili se ograničiti na 15-20 grama tjedno.
Što se tiče djece, nakon tri godine možete davati oko 10 grama svinjske masti tjedno i samo bez kože.