Šampinjoni: 5 razloga da ih uključite u svoju prehranu – zašto i kome su korisni

Rijetki se odlučuju na uključivanje šumskih gljiva u svoju prehranu, jer se boje da bi neke od njih mogle biti otrovne. No, šampinjone konzumira značajan broj ljudi, strah nestaje, jer se posebno uzgajaju u umjetnim uvjetima i prodaju u supermarketima, trgovinama i tržnicama.

Jela od njih nisu samo ukusna, ukusna, hranjiva, već i zdrava. Imaju visok sadržaj antioksidansa, vitamina B, C, D, mikroelemenata itd. Njihova konzumacija ima pozitivan učinak na organizam. I imaju nizak sadržaj kalorija – 22 kcal na 100 g.

Šampinjone mogu konzumirati gotovo sve zdrave osobe. Gljive su bogate aminokiselinama koje su neophodne za potpuno funkcioniranje organizma. Sadrže više vitamina B nego povrće.

Osim toga, imaju vitamine D, PP, kao i željezo, cink, jod, kalij, selen, fosfor itd. Što se tiče sadržaja fosfora, šampinjoni se čak mogu usporediti s ribom.

Koje su prednosti šampinjona?

1. Imaju antitumorsko djelovanje. Naravno, oni ne liječe rak. Ali visoke razine antioksidansa, selena i vitamina C pomažu spriječiti oštećenje stanica koje može ubrzati starenje i povećati rizik od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Snažno antikancerogeno djelovanje imaju i polisaharidi kojima ove gljive obiluju.

šampinjon
Fotografija: © Belnovosti

2. Smanjite razinu šećera u krvi. Šampinjoni dobro djeluju na oboljele od dijabetesa jer nemaju nimalo masnoće i učinkovito snižavaju razinu šećera u krvi. Gljive su bogate željezom, čiji se nedostatak često susreće kod dijabetičara, te imaju nizak glikemijski indeks.

3. Štiti tijelo od infekcija. Jedna specifična vrsta polisaharida koju gljive sadrže je beta-glukan. Uzrokuje da imunološki sustav aktivira makrofage i prirodne stanice ubojice, koje štite tijelo od infekcija, štetnih organizama i bolesti.

4. Održavajte kožu, nokte i kosu zdravima. Gljive imaju blagotvoran učinak na žensko tijelo. Redovita konzumacija gljiva značajno smanjuje rizik od razvoja raka. Osim toga, utvrđeno je da gljive mogu spriječiti prerano starenje, pojavu bora, a ovaj proizvod također održava zdrav ten.

5. Bogat proteinima i idealan za mršavljenje. Uz samo malu količinu kalorija, gljive praktički ne sadrže masti, što ih čini vrlo učinkovitima za mršavljenje i rast mišića. Ponekad čak možete zamijeniti meso s gljivama, jer je proizvod bogat vlaknima i proteinima.

Kome se ne preporučuje jesti šampinjone?

Šampinjoni se, unatoč svojim blagotvornim svojstvima, ne preporučuju osobama alergičnim na gljive. Također treba biti oprezan kada ih uključujete u prehranu trudnica i onih koji imaju problema s gastrointestinalnim traktom.

Postoji mnogo recepata za jela koja uključuju šampinjone. Peku se, kisele, pirjaju, prže, dodaju salatama, umacima, juhama, pečenju itd. Pravo su dar i za domaćice jer se brzo i jednostavno pripremaju.

Ranije smo vam rekli kako najzdravije jesti banane.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki