Zagreba Lajfhaki

Što će se dogoditi s tijelom ako svaki dan jedete jabuke?

Jabuke su od davnina simbol zdravlja i blagostanja.

Ovo jednostavno voće može značajno doprinijeti svakodnevnoj prehrani čovjeka zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala i vlakana.

Ali što će se dogoditi s tijelom ako jabuke konzumirate svaki dan?

Bogat izvor vitamina i antioksidansa

Jabuke sadrže vitamine C, A, E i skupinu B. Vitamin C ne samo da jača imunološki sustav, već i potiče zdravu kožu i krvne žile.

Antioksidansi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, štiteći stanice od oštećenja.

Fotografija: © Belnovosti

Održavanje zdravlja srca

Svakodnevna konzumacija jabuka povezana je sa smanjenim rizikom od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti.

Flavonoidi i fitonutrijenti koji se nalaze u jabukama pomažu u smanjenju lošeg kolesterola i održavanju normalnog krvnog tlaka.

Prevencija raka

Istraživanja pokazuju da jabuke mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća i debelog crijeva.

To je zbog visokog sadržaja antioksidansa i dijetalnih vlakana.

Poboljšana probava

Vlakna sadržana u jabukama pomažu normalizirati rad crijeva, sprječavaju zatvor i poboljšavaju mikrofloru.

Pektin, topljivi oblik vlakana, pomaže u normalizaciji šećera u krvi i održavanju osjećaja sitosti.

Gubitak težine

Jabuke su niskokalorična namirnica bogata vodom i vlaknima.

Ova svojstva čine ih izvrsnim izborom za ljude koji žele izgubiti težinu. Osjećaj sitosti uzrokovan jedenjem jabuka pomaže vam da izbjegnete prejedanje.

Ali postoje i nedostaci jedenja jabuka.

Alergijske reakcije

Neki ljudi mogu doživjeti alergijske reakcije na jabuke. Simptomi mogu varirati od blage iritacije do teških anafilaktičkih reakcija.

Ako ste alergični, posavjetujte se s liječnikom prije uvođenja jabuka u svakodnevnu prehranu.

Višak šećera

Unatoč svim svojim blagotvornim svojstvima, jabuke sadrže i fruktozu.

Pretjerana konzumacija voća može dovesti do povećanja razine šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom.

Učinak pesticida

U uzgoju jabuka često se koriste pesticidi.

Kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru, preporuča se odabrati organske jabuke ili temeljito oprati voće prije jela.

Preporuke za potrošnju

Kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti jabuka, trebali biste slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Raznolikost prehrane

Nemojte se ograničavati samo na jabuke. Važno je uključiti raznovrsno voće i povrće u svoju prehranu kako biste dobili puni spektar vitamina i minerala.

Umjerena potrošnja

Jedna ili dvije jabuke dnevno optimalna su norma, koja će tijelu osigurati potrebne tvari bez rizika od prezasićenosti šećerom.

Kombinacija s drugim proizvodima

Jabuke možete kombinirati s orašastim plodovima, jogurtom i drugom hranom kako biste poboljšali apsorpciju hranjivih tvari i učinili svoju prehranu uravnoteženijom.

Svakodnevna konzumacija jabuka ima brojne zdravstvene prednosti.

Ovo hranjivo i ukusno voće može poboljšati rad srca, ojačati imunološki sustav, normalizirati probavu i pomoći u kontroli težine.

Međutim, kao i kod svakog drugog proizvoda, važno je održavati umjerenost i raznolikost u prehrani.

Ranije je nutricionist nazvao pića koja produžuju život.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version