Ako jedete brzu hranu svaki dan, onda se problemi ne mogu izbjeći. Jedan međuobrok neće uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju.
Ne bi škodilo saznati kako tijelo reagira na različitu hranu i koje procese u crijevima izaziva jedenje hamburgera i krumpirića.
O tome je u intervjuu za doktora Petera govorio gastroenterolog Rustem Sadykov.
Kako tijelo reagira na brzu hranu
Prvo, obilje masti i ugljikohidrata opterećuje gastrointestinalni trakt i može usporiti proces probave hrane.
Drugo, brza hrana utječe na ravnotežu crijevnog mikrobioma. Štetni aditivi uzrokuju smanjenje broja korisnih bakterija u crijevima, što može uzrokovati probavne probleme ili upale.
Treće, povećava se razina šećera u krvi. Kao rezultat toga dolazi do opterećenja gušterače, što može pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije.
Četvrto, obilje masti i soli uzrokuje nadutost, stvaranje plinova i zatvor, a ljuti začini iritiraju sluznicu.
Kako umanjiti štetu
Kada se jede masna i visokokalorična hrana, liječnik savjetuje piti puno vode. Ovo je najlakši način da pospješite probavu.
Voće i povrće pomoći će u tom pogledu.
Ali bolje je smanjiti učestalost konzumacije brze hrane ili početi pripremati domaće analoge s manje masti i soli.