Zagreba Lajfhaki

Što se događa u tijelu nakon hamburgera i krumpirića: rekao je gastroenterolog

Ako jedete brzu hranu svaki dan, onda se problemi ne mogu izbjeći. Jedan međuobrok neće uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju.

Ne bi škodilo saznati kako tijelo reagira na različitu hranu i koje procese u crijevima izaziva jedenje hamburgera i krumpirića.

O tome je u intervjuu za doktora Petera govorio gastroenterolog Rustem Sadykov.

Kako tijelo reagira na brzu hranu

Prvo, obilje masti i ugljikohidrata opterećuje gastrointestinalni trakt i može usporiti proces probave hrane.

Drugo, brza hrana utječe na ravnotežu crijevnog mikrobioma. Štetni aditivi uzrokuju smanjenje broja korisnih bakterija u crijevima, što može uzrokovati probavne probleme ili upale.

Fotografija: © Belnovosti

Treće, povećava se razina šećera u krvi. Kao rezultat toga dolazi do opterećenja gušterače, što može pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije.

Četvrto, obilje masti i soli uzrokuje nadutost, stvaranje plinova i zatvor, a ljuti začini iritiraju sluznicu.

Kako umanjiti štetu

Kada se jede masna i visokokalorična hrana, liječnik savjetuje piti puno vode. Ovo je najlakši način da pospješite probavu.

Voće i povrće pomoći će u tom pogledu.

Ali bolje je smanjiti učestalost konzumacije brze hrane ili početi pripremati domaće analoge s manje masti i soli.

Exit mobile version