Tjestenina u prehrani: koliko možete jesti dnevno

Tjestenina je jedno od najpopularnijih jela na svijetu. Također su voljeni u zemljama ZND-a. Ali često postoji mišljenje da tjestenina nije baš zdrava i da može pridonijeti debljanju. Je li ovo stvarno istina?

Kemijski sastav tjestenine

Tjestenina sadrži “složene” ugljikohidrate koji su izvor energije za tijelo.

Ovaj proizvod pruža dugotrajan osjećaj sitosti i smanjuje vjerojatnost prejedanja.

Osim toga, tjestenina (iako u manjim količinama u odnosu na žitarice) sadrži dijetalna vlakna. Vlakna potiču pravilan rad probavnog sustava i sprječavaju zatvor.

Proizvod je također bogat vitaminima B koji su neophodni za održavanje zdravog metabolizma i normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Tjestenina
Fotografija: © Belnovosti

Važno je dodati da se dobra tjestenina (skupina A ili skupina B) proizvodi od durum pšenice koja sadrži veću količinu proteina od običnog brašna.

Ova hranjiva tvar važan je nutritivni element koji pomaže u održavanju zdrave kože, kose, mišića i kostiju, kao i u održavanju snažnog imunološkog sustava.

Koliko tjestenine možete pojesti dnevno?

Veličina porcije je ključna u smislu utjecaja proizvoda na ljudsko zdravlje.

Pretjerana konzumacija tjestenine (više od 80 grama suhog proizvoda dnevno) može dovesti do debljanja. Ali ako je jedete umjereno i kombinirate tjesteninu s povrćem i proteinima, može postati zdrav dio vaše prehrane.

Također je važno obratiti pozornost na vrstu umaka koje koristite.

Mnogi od njih (primjerice klasična majoneza i kečap) mogu biti kalorični i sadržavati velike količine šećera, aroma i konzervansa.

Za pripremu tjestenine najbolje je koristiti lagane umake na bazi rajčice, nerafiniranog maslinovog ulja ili kvalitetnog vrhnja.

Zaključak

Tjestenina može biti zdrava ako se konzumira u umjerenim količinama, pravilno kombinirana s drugom hranom i nije prelivena visokokaloričnim umacima.

Prilikom odabira proizvoda u trgovini, trebali biste dati prednost tjestenini skupine A ili skupine B One se proizvode od durum pšenice, tako da sadrže više proteina i dijetalnih vlakana.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki