Hrana nije samo skup proizvoda s vitaminima i drugim tvarima korisnim za tijelo.
Mnogi proizvodi sadrže tvari koje nisu najpotrebnije, pa čak i štetne. Prisutnost raznih bolesti samo pogoršava problem. Primjer bi mogao biti čak i žele meso.
Zbog visokog sadržaja purina u sastojcima takvih jela kao što su žele od mesa, žele, aspik, zabranjeni su za giht. S ovom bolešću takva jela se ne preporučuju za konzumiranje”, rekla je nutricionistica Anzhelika Duval u intervjuu za Moskva 24.
Za giht, pankreatitis i bubrežne kamence, stručnjak savjetuje da se suzdrže od jela žele meso.
Popularno jelo među ljudima može pogoršati zdravlje u prisutnosti pankreatitisa.
U slučaju urolitijaze, purini sadržani u želeu izazivaju kristalizaciju – stvaranje kamenaca.
U nedostatku kontraindikacija, bolje je jesti želeirano meso s vrućim umacima, jer teška hrana (hren ili senf) doprinosi bržoj i boljoj probavi.
Ako je moguće, možete smanjiti sadržaj kalorija u jelu pripremajući ga od govedine ili ribe.
Usput, posljednja se opcija smatra najkorisnijom, jer se riblji kolagen apsorbira brže i bolje.