Konzumiranje ogrozda ima brojne zdravstvene prednosti.
Sadrži mnoge spojeve važne za pravilno funkcioniranje organizma – magnezij, željezo, kalij, fosfor, kalcij i mangan.
Štoviše, ogrozd ima 20 puta veći sadržaj vitamina C od naranče.
Ovaj spoj je snažan antioksidans i ima sljedeća korisna svojstva:
• štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala;
• zbija stijenke krvnih žila;
• usporava proces starenja i smanjuje upalu tkiva;
• potiče regeneraciju stanica;
• smanjuje “loš” kolesterol i stoga smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti;
• sudjeluje u sintezi kolagena.
Drugi spojevi pronađeni u ogrozdu također imaju snažna antioksidativna svojstva.
Elagična i kumarinska kiselina potpomažu rad živčanog sustava. Istraživanja pokazuju da igraju važnu ulogu u neutralizaciji enzima odgovornih za proliferaciju i razvoj stanica raka.
Elagična i kumarinska kiselina također suzbijaju mutacije koje se javljaju u stanicama i poboljšavaju proces detoksikacije (čišćenja) organizma.
Osim toga, ogrozd je izvor vlakana. Ova dijetalna vlakna imaju pozitivan učinak na probavni sustav.
Vlakna vežu vodu u želucu i produžuju osjećaj sitosti nakon jela, eliminirajući želju za grickanjem. To potiče kontrolu težine i gubitak težine.
Posljedično, konzumacija ogrozda smanjuje rizik od pretilosti i mnogih drugih bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom.
Ranije smo vam rekli što će se dogoditi s tijelom ako svaki dan jedete jabuke.