Trebate li prestati jesti bijeli kruh: nutricionist je nazvao znakove zdravog pečenja

Nutricionisti i stručnjaci za zdravu prehranu često govore o prednostima cjelovitih žitarica, kao io opasnostima bijelog kruha.

Ali ove riječi ne treba shvatiti kategorički. Činjenica je da bijeli kruh može biti zdrav.

Publikacija “DoctorPiter” izvještava s pozivanjem na nutricionisticu, doktoricu medicinskih znanosti Mariyat Mukhina, koji bijeli kruh odobravaju nutricionisti.

Šteta bijelog kruha

Za razliku od crnog i sivog kruha, bijela peciva rade se od vrhunskog pšeničnog brašna koje sadrži gotovo samo škrob i visokokalorične, lako probavljive ugljikohidrate.

Gotovo da nema ljuske zrna, pa su njegove koristi praktički jednake nuli.

Brašno
Fotografija: © Belnovosti

Na primjer, 100 grama kruha od cjelovitog zrna i crnog kruha sadrži 20-25% dnevne potrebe grubih vlakana, a ista količina bijelog kruha ne sadrži više od 10%.

Bijela peciva također su povezana s rizikom od razvoja prekomjerne tjelesne težine, pretilosti i dijabetesa.

Zdrav bijeli kruh

1. Tako se može nazvati kruh u koji se dodaju pseudožitarice i sjemenke (kvinoja, amarant, chia sjemenke, lan, suncokret, sezam). Ovaj kruh je bogat vlaknima i zdravim mastima.

2. Ako se radi o kruhu od integralnog pšeničnog brašna. Zadržava dio mekinja i klica zrna te je hranjivije u usporedbi s običnim brašnom.

3. Kruh ne smije sadržavati nepotrebne sastojke, umjetne aditive, konzervanse i pojačivače okusa.

4. Sadržaj šećera treba biti minimalan.

5. Zdrav je i bijeli kruh koji sadrži najmanje 3 grama vlakana po porciji.

6. Preduvjet je odsutnost GMO-a i organskih sastojaka.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki