Nutricionisti i stručnjaci za zdravu prehranu često govore o prednostima cjelovitih žitarica, kao io opasnostima bijelog kruha.
Ali ove riječi ne treba shvatiti kategorički. Činjenica je da bijeli kruh može biti zdrav.
Publikacija “DoctorPiter” izvještava s pozivanjem na nutricionisticu, doktoricu medicinskih znanosti Mariyat Mukhina, koji bijeli kruh odobravaju nutricionisti.
Šteta bijelog kruha
Za razliku od crnog i sivog kruha, bijela peciva rade se od vrhunskog pšeničnog brašna koje sadrži gotovo samo škrob i visokokalorične, lako probavljive ugljikohidrate.
Gotovo da nema ljuske zrna, pa su njegove koristi praktički jednake nuli.
Na primjer, 100 grama kruha od cjelovitog zrna i crnog kruha sadrži 20-25% dnevne potrebe grubih vlakana, a ista količina bijelog kruha ne sadrži više od 10%.
Bijela peciva također su povezana s rizikom od razvoja prekomjerne tjelesne težine, pretilosti i dijabetesa.
Zdrav bijeli kruh
1. Tako se može nazvati kruh u koji se dodaju pseudožitarice i sjemenke (kvinoja, amarant, chia sjemenke, lan, suncokret, sezam). Ovaj kruh je bogat vlaknima i zdravim mastima.
2. Ako se radi o kruhu od integralnog pšeničnog brašna. Zadržava dio mekinja i klica zrna te je hranjivije u usporedbi s običnim brašnom.
3. Kruh ne smije sadržavati nepotrebne sastojke, umjetne aditive, konzervanse i pojačivače okusa.
4. Sadržaj šećera treba biti minimalan.
5. Zdrav je i bijeli kruh koji sadrži najmanje 3 grama vlakana po porciji.
6. Preduvjet je odsutnost GMO-a i organskih sastojaka.