Kao što znate, najveći broj stogodišnjaka živi u Japanu. Tajna njihovog dugog života nije samo u plodovima mora.
Pojedinačni obroci igraju veliku ulogu. Važno je što jedu, a jednako je važno i kako jedu.
Ideja jednog obroka je svjesna i uravnotežena konzumacija malih, ali raznolikih porcija.
Metoda koristi gen sirtuin, koji su otkrili japanski znanstvenici. On, ovaj gen, pokreće proces regeneracije stanica, čime se osigurava očuvanje mladosti i zdravlja.
Zato je za aktiviranje takvih gena važno jesti rijetko, dopuštajući razdoblja posta.
Poznati japanski liječnik Yoshinori Nagumo metodu je detaljno opisao u svojoj knjizi.
Nudi dijetu s obrocima jednom dnevno, ali bez ograničenja jela, odnosno možete konzumirati hranu koju želite.
Stručnjak vjeruje da ovaj pristup omogućuje značajan gubitak težine, poboljšanu kožu i ljudsko pomlađivanje. Za samo 1 mjesec.
Liječnik kaže: hranjivo se može jesti i jednom dnevno, ako je unos hrane uravnotežen i podrazumijeva obilje nutrijenata.
Takvo jelo može sadržavati onoliko kalorija koliko i ono koje se konzumira u više obroka, pa čak i manje.
Takvi jednokratni obroci, kao što je već rečeno, podrazumijevaju princip “od svega pomalo”.
Odnosno, možete, poput Japanaca, istovremeno kušati, recimo, juhu, rižu, heljdinu kašu, biserni ječam i razno povrće.