Zašto se cvjetača zove karfiol ako je bijela: kriv je netočan prijevod

Cvjetača je kultivirana biljka koju je čovjek uzgojio i oplemenio kako bi se jela ili koristila u poljoprivredne svrhe.

Ovo povrće ima guste i hrskave cvatove koji su pretežno bijele boje, iako su se kasnije pojavile i druge šarene sorte (ukupno ih je četiri).

Međutim, ime je kupus dobio još kada je imao samo jednu boju.

Zašto se karfiol zove cvjetača?

Zapravo, naziv ovog povrća na ruskom nastao je zbog netočnog prijevoda.

Na latinskom se cvjetača naziva “cauliflora”, što dolazi od riječi “caulis” (stabljika) i “floris” (cvijet). Dakle, doslovno “cauliflora” se prevodi kao “cvjetni kupus”.

Karfiol
Fotografija: © Belnovosti

Povrće je dobilo ime po tome što se njegova glavica sastoji od mnogo malih, zbijenih cvatova.

Na drugim jezicima biljka se može drugačije zvati.

Na primjer, na engleskom je poznat kao “cauliflower”, što znači “cvijet kupusa”, a na francuskom je “chou fleuri”, što u prijevodu znači “rascvjetala glavica kupusa”.

Ranije smo vam rekli može li kefir dijeta biti štetna.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki