Ponekad razlog zašto se osoba prejeda nije nedostatak volje, već pogrešna veličina i boja tanjura.
Pokušajte uzeti veliki i manji tanjur i na njih staviti istu količinu hrane.
Vjerojatno će vam se porcija na velikom tanjuru učiniti manjom.
To je zbog osobitosti naše percepcije: kada se hrana poslužuje u velikim velikim jelima, nesvjesno nastojimo ispuniti slobodni prostor, što dovodi do povećanja količine konzumirane hrane.
Prema studiji Sveučilišta Cornell, odrasli i djeca koji su jeli iz većih tanjura unosili su 44% više kalorija.
Boja posuđa također utječe na to koliko ćemo hrane staviti na tanjur.
Sudionici istraživanja koji su jeli iz bijelih tanjura poslužili su se 22% više tjestenine od onih koji su koristili crveno posuđe.
Kako ovo objasniti? Ispada da je odgovor suprotan: što je uočljiviji, to manje jedemo.