Kupus se naziva jednim od najzdravijih i najpovoljnijih povrća koje se može uzgajati u vrtu.
Koristan je u gotovo svim oblicima, ali najpopularniji način pripreme je s kiselim tijestom. U svom svježem obliku ostaje vrijedan izvor vitamina i hranjivih tvari.
Zašto trebate jesti kupus
Prvo, kupus je dobar za zdravlje želuca i dvanaesnika. Za ovo svojstvo zaslužan je metilmetionin koji je dio kupusa.
Drugo, kupus sadrži vitamin K, koji je prilično rijedak, ali neophodan za zdravlje.
Razina vitamina određuje koliko dobro zacjeljuju rane, ogrebotine i posjekotine, a također zaustavlja krvarenje.
Treće, kupus je izvor kalcija, kalija, fosfora i magnezija.
Četvrto, kupus je izvor vitamina C i nakon fermentacije ne opada.
Peto, povrće sadrži beta-karoten, a posebno je bogato vanjskim tamnozelenim listovima kupusa.
Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A koji poboljšava vid.
Šesto, kupus sadrži folnu kiselinu, što ga čini posebno korisnim za trudnice.
I još nešto za kraj. Zahvaljujući kaliju sadržanom u kupusu, povrće snižava krvni tlak, štiteći od hipertenzije.