Zagreba Lajfhaki

Zašto trebate uključiti kupus u svoju prehranu: navedena su korisna svojstva povrća

Kupus se naziva jednim od najzdravijih i najpovoljnijih povrća koje se može uzgajati u vrtu.

Koristan je u gotovo svim oblicima, ali najpopularniji način pripreme je s kiselim tijestom. U svom svježem obliku ostaje vrijedan izvor vitamina i hranjivih tvari.

Zašto trebate jesti kupus

Prvo, kupus je dobar za zdravlje želuca i dvanaesnika. Za ovo svojstvo zaslužan je metilmetionin koji je dio kupusa.

Drugo, kupus sadrži vitamin K, koji je prilično rijedak, ali neophodan za zdravlje.

Razina vitamina određuje koliko dobro zacjeljuju rane, ogrebotine i posjekotine, a također zaustavlja krvarenje.

Fotografija: © Belnovosti

Treće, kupus je izvor kalcija, kalija, fosfora i magnezija.

Četvrto, kupus je izvor vitamina C i nakon fermentacije ne opada.

Peto, povrće sadrži beta-karoten, a posebno je bogato vanjskim tamnozelenim listovima kupusa.

Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A koji poboljšava vid.

Šesto, kupus sadrži folnu kiselinu, što ga čini posebno korisnim za trudnice.

I još nešto za kraj. Zahvaljujući kaliju sadržanom u kupusu, povrće snižava krvni tlak, štiteći od hipertenzije.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version