Želite li manje bolovati i živjeti dulje: koje jelo od jaja izbjegavati?

Jaja su svakako vrlo zdrav proizvod.

Izvor je brojnih vitamina, zdravih masnoća i proteina koje tijelo vrlo dobro apsorbira.

Umjerena konzumacija jaja poboljšava metabolizam i jača imunitet.

Prisutnost proizvoda u prehrani ima pozitivan učinak na funkcioniranje mozga i kardiovaskularnog sustava.

Ali jaja nisu korisna u svakom obliku. Postoji mogućnost toplinske obrade u kojoj proizvod postaje prilično štetan.

pečena jaja
Fotografija: © Belnovosti

Ali prvo, naučimo o najzdravijem jelu od jaja.

U kojem obliku su jaja najzdravija?

Odgovor je jednostavan: proizvod će tijelu donijeti maksimalnu korist ako je bjelanjak vrlo nježan, a žumanjak razmaziv.

Drugim riječima, meko kuhana i poširana jaja najblagotvornije djeluju na organizam.

Koje jelo od jaja je najštetnije?

Ali rjeđe biste trebali jesti pečena jaja. Činjenica je da toplinska obrada u tavi lišava proizvod mnogih korisnih spojeva. Naprotiv, stvaraju se komponente opasne po zdravlje.

Ali nije tako strašno ako se kajgana kuha u povrću ili gheeju.

Mnogo je gora upotreba maslaca. Jaje pečeno s ovim proizvodom je upravo najštetnije jelo od “jaja”.

Uostalom, tijekom toplinske obrade, maslac oslobađa kancerogene tvari. Osim toga, nastaju krajnji produkti napredne glikacije koji ubrzavaju proces starenja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki