Jaja su svakako vrlo zdrav proizvod.
Izvor je brojnih vitamina, zdravih masnoća i proteina koje tijelo vrlo dobro apsorbira.
Umjerena konzumacija jaja poboljšava metabolizam i jača imunitet.
Prisutnost proizvoda u prehrani ima pozitivan učinak na funkcioniranje mozga i kardiovaskularnog sustava.
Ali jaja nisu korisna u svakom obliku. Postoji mogućnost toplinske obrade u kojoj proizvod postaje prilično štetan.
Ali prvo, naučimo o najzdravijem jelu od jaja.
U kojem obliku su jaja najzdravija?
Odgovor je jednostavan: proizvod će tijelu donijeti maksimalnu korist ako je bjelanjak vrlo nježan, a žumanjak razmaziv.
Drugim riječima, meko kuhana i poširana jaja najblagotvornije djeluju na organizam.
Koje jelo od jaja je najštetnije?
Ali rjeđe biste trebali jesti pečena jaja. Činjenica je da toplinska obrada u tavi lišava proizvod mnogih korisnih spojeva. Naprotiv, stvaraju se komponente opasne po zdravlje.
Ali nije tako strašno ako se kajgana kuha u povrću ili gheeju.
Mnogo je gora upotreba maslaca. Jaje pečeno s ovim proizvodom je upravo najštetnije jelo od “jaja”.
Uostalom, tijekom toplinske obrade, maslac oslobađa kancerogene tvari. Osim toga, nastaju krajnji produkti napredne glikacije koji ubrzavaju proces starenja.