Ujutro, kada se morate brzo spremiti i baciti se na posao, važan je obilan i zdrav doručak za energiju.
Mnogi ljudi kuhaju jaja ujutro. Proces je jednostavan, a proizvod se sa sigurnošću može nazvati zdravim i zadovoljavajućim.
Osim toga, dobro se slaže s raznim dodatnim komponentama: kobasicama, povrćem ili sendvičima.
Ali čime možete zamijeniti jaja ako želite diverzificirati svoju prehranu i učiniti je ne manje zadovoljavajućom i zdravom?
Na ovo pitanje odgovorili su njemački znanstvenici koji su proveli istraživanje u kojem su sudjelovali volonteri.
Sudionici su bili podijeljeni u nekoliko grupa. Jedan od njih bio je zamijeniti meso cjelovitim žitaricama ili žitaricama, jaja orašastim plodovima, a umjesto maslaca u hranu dodavati maslinovo ulje. Ostali su se sudionici pridržavali svoje uobičajene prehrane.
Kao rezultat toga, pokazalo se da ova vrsta prehrane pomaže u smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava te dijabetesa.
Liječnici su napomenuli da ne pozivaju ljude da potpuno izbace jaja iz jelovnika. Mora se uzeti u obzir da prehrana treba biti uravnotežena i raznolika.
Odgovarajući nalazi njemačkih stručnjaka objavljeni su u Europskom udruženju za proučavanje dijabetesa (EASD).