Mladi roditelji, koji se susreću s takvim “fenomenom” kao što je prvo hranjenje svoje bebe, osjećaju se zbunjeno kada se suoče s velikim izborom proizvoda.
Uzmimo za primjer kašu: ako vam je pedijatar preporučio da dijete upoznate s ovim jelom, u tu svrhu možete koristiti i rižu i heljdu.
Obje ove žitarice podjednako su prikladne za ulogu početne dohrane – ne sadrže gluten koji može izazvati alergijsku reakciju kod bebe ili izazvati bolest poput celijakije, ali istovremeno sadrže potrebne hranjive tvari .
No, ako ste ikad bili zainteresirani za dijete, trebali biste znati da heljda sadrži manje kalorija, ali više proteina i vlakana, što znači da je najbolji poticaj za rad crijeva.
Riža, naprotiv, ima manje proteina, a više ugljikohidrata. To čini žitarice hranjivijima i drži stolicu na okupu.
Odatle zaključak: heljda je prikladnija za djecu normalne ili iznad normalne težine i koja su sklona zatvoru.
Djeci niske porođajne težine koja pate od nestabilne stolice treba ponuditi rižu.
No, takva je podjela uvjetna, jer dječja hrana mora biti raznolika i uključivati, između ostalog, što više vrsta žitarica.