Zagreba Lajfhaki

10 najboljih salata s gljivama za Novu 2024. godinu!

Salate s gljivama možete pripremati tijekom cijele godine, koristeći ih svježe ili marinirane. Jelo s gljivama može dugo vremena dati osjećaj sitosti, ovaj proizvod se može kombinirati s bilo kojim povrćem, mesnim proizvodima, pa čak i voćem (ananas ili suhe šljive). Nakon što je pripremila salatu od gljiva za Novu godinu, domaćica dobiva ne samo ukusnu, zadovoljavajuću, već i vrlo lijepu poslasticu, što dokazuje ovaj izbor recepata.

Salata “Proplanak gljiva”

Šampinjoni u konzervi izgledaju vrlo impresivno u ovoj salati, koja se lako može natjecati s bilo kojom restoranskom poslasticom i postat će pravi ukras za novogodišnji stol.

Da biste ponovno stvorili čistinu posutu gljivama na tanjuru, trebat će vam:

  • 270 g konzerviranih šampinjona;
  • 180 g šunke;
  • 180 g krumpira;
  • 160 g mrkve;
  • 100 g tvrdog sira;
  • 100 g zelenila (kopar, zeleni luk);
  • 4 kokošja jaja;
  • 380 g majoneze;
  • 5 g soli.

Redoslijed radnji:

  1. Na dasku za rezanje obloženu prozirnom folijom (može se zamijeniti stranicama kalupa za pečenje) stavite obruč za kuhanje. Zatim stavite šampinjone u gustom sloju na dno dobivene strukture, kapama prema dolje.
  2. Oprano i osušeno zelje sitno nasjeckajte i dodajte gljivama. Sve zagladite i namažite tankom mrežicom od majoneze. Tvrdo kuhana jaja narežite na kockice i stavite u sljedeći sloj, premažite majonezom.
  3. Zatim slažite slojeve ovim redom: krupno naribani sir, šunka narezana na kockice, kuhana mrkva i krumpir propasiran na krupni ribež. Svaki sloj premazati majonezom.
  4. Sastavljeno predjelo pažljivo preokrenuti na tanjur za posluživanje tako da šampinjoni budu na vrhu, ukloniti foliju i prsten. Poslasticu poslužite režući na segmente, poput torte.

Novogodišnja salata “Srce od nara”

Ovo je višeslojno i zadovoljavajuće predjelo, čiji vrhunac nije u sastojcima, već u dizajnu. Svijetle sjemenke nara učinit će jelo istaknutim među ostalima na novogodišnjoj gozbi.

Sastojci uključeni u salatu:

  • 280 g krumpira;
  • 390 g pilećih prsa;
  • 290 g cikle;
  • 320 g šampinjona;
  • 210 g oraha;
  • 110 g luka;
  • 26 g češnjaka;
  • 240 g majoneze;
  • 1 šipak (sjemenke);
  • biljno ulje za prženje;
  • soli po ukusu.

Recept za kuhanje korak po korak:

  1. Pileći file, cveklu i krompir prethodno skuhati i ohladiti. Šampinjone narežite na tanke ploške i popržite na biljnom ulju, a isto učinite i s lukom.
  2. Jezgre orašastih plodova razbijte u mrvice, a šipak rastavite na zrna, očistite ga od kore i slojeva. Meso rukama izlomite na sitna vlakna, a povrće naribajte na krupnije ribež. Nakon sjeckanja, pomiješajte ciklu s češnjakom propuštenim kroz prešu.
  3. Kalup u obliku srca obložite prozirnom folijom i možete početi slagati grickalicu, a svaki sloj premažite majonezom. Redoslijed slojeva: orasi, repa, piletina, luk, šampinjoni, krumpir.
  4. Sve slojeve dobro zbijte i preokrenite posudu na veliki ravni tanjur. Pažljivo skinite foliju, srce premažite dresingom i pospite sjemenkama nara. Osim toga, cvijeće možete napraviti od kuhanog jaja.

Ako u svom arsenalu kuhinjskog pribora nemate oblik u obliku srca, salatu možete sastaviti u obliku prstena – “”. U ovom slučaju, predjelo treba oblikovati u kulinarskom prstenu (stranice posude za pečenje s oprugama), stavljajući čašu u sredinu.

“Salata od panja” s medenim gljivama

Nazvati ovo grickalicom jednostavno ne ide; više je kao djelo kulinarske umjetnosti, samo na ovaj ili onaj način. Uostalom, na tanjuru će biti prekrasan kutak zelene šume s panjem, koji su odabrali gljive meda.

Da biste stvorili ovu jestivu kompoziciju, morate pripremiti:

  • 120 g krumpira;
  • 110 g mrkve;
  • 230 g ukiseljenih gljiva;
  • 5 jaja (3 za nadjev i 2 za palačinke);
  • 100 g tvrdog sira;
  • 55 g prerađenog sira (kao pasta);
  • 240 ml mlijeka;
  • 120 g brašna;
  • 3 g soli;
  • 3 g kurkume;
  • majoneza za preljev;
  • zelje po ukusu.

Napredak:

  1. Kuhajte povrće u ljusci dok ne omekša, skuhajte tvrdo kuhana jaja. Dok se povrće kuha i hladi, od brašna, jaja, mlijeka, soli i kurkume zamijesite rijetko tijesto od kojeg ispecite pet tankih palačinki.
  2. Sir, povrće i kuhana jaja odvojeno pretvorite u srednje strugotine i pomiješajte s umakom za preljev. Medovače sitno nasjeckajte, ostavite 10-15 komada za ukras.
  3. Prerežite četiri palačinke na pola i stavite ih na stol u nizu, lagano preklapajući. Mjesta na kojima jedna palačinka leži na drugoj namažite otopljenim sirom radi boljeg prianjanja.
  4. Stavite pet slojeva nadjeva jedan po jedan na palačinke, stavljajući sastojke nasumičnim redoslijedom. Zatim sve pažljivo zarolajte u čvrstu roladu koju stavite na tanjur s ravnim rubom prema gore.
  5. Nakon toga preostaje samo oblikovati korijenje od pete palačinke i preostalog nadjeva, ukrasiti salatu začinskim biljem i cijelim medenim gljivama. Na čistini uz panj možete staviti muharu napravljenu od rajčice i jajeta ili cvijeće od povrća, pustite mašti na volju.

Salata s gljivama “Suncokret”

Postoji više zahtjeva za novogodišnje salate. Ne bi trebali biti samo ukusni, već i lijepi. Za posebne prilike rađaju se zalogaji od jednostavnih sastojaka, ali u originalnom dizajnu, kao u ovom receptu.

Popis korištenih proizvoda:

  • 600 g kuhanog pilećeg filea;
  • 220 g ukiseljenih šampinjona;
  • 3 tvrdo kuhana kokošja jaja;
  • 180 g maslina bez koštica;
  • 90 g okruglog čipsa;
  • majoneza, sol i začini.

Kako kuhati:

  1. Prvo je potrebno samljeti sve sastojke. Piletinu i šampinjone narežite na kockice.Sir i bjelanjke naribajte na krupnije,a žumanjke na sitno. Masline prerežite na pola.
  2. Formirajte jelo stavljanjem njegovih komponenti na tanjur u obliku kruga u sljedećem redoslijedu: meso, šampinjoni, proteini i sir. Nakon svakog sloja morate napraviti mrežicu od majoneze.
  3. Zatim predjelu dajte izgled cvijeta: pospite naribanim žumanjcima, na vrh stavite sjemenke maslina, a po rubovima čips od latica.

“Ananas” sa ukiseljenim šampinjonima

Predjelo u obliku tropskog voća izgleda ne manje impresivno od prethodnih opcija jela. Najčešće je ananas uključen u sastojke, a ljuskastu površinu imitiraju polovice jezgre oraha. U ovoj verziji nema voćne komponente, ali ima šampinjona koji poslasticu čine i ukusnom i lijepom.

Popis sastojaka:

  • 550 g kuhana pileća prsa;
  • 750 g ukiseljenih šampinjona;
  • 190 g kuhanog krumpira u ljusci;
  • 3 tvrdo kuhana jaja;
  • 270 g kiselih krastavaca;
  • 180 g tvrdog sira;
  • 80 g luka;
  • majoneza za preljev;
  • zelje za ukras.

Algoritam radnji:

  1. Nasjeckajte dio šampinjona (otprilike iste veličine) na tanke ploške. Ostatak – zajedno s ostalim proizvodima nasjeckajte na sitne kockice ili naribajte na krupnije ribež.
  2. Na veliki ovalni tanjur poslažite brežuljak u obliku ploda ananasa u slojevima: krumpir, meso, luk, krastavci, gljive, tvrdi sir i jaja. Sve premažite majonezom za sočnost.
  3. Gotovo gotovu salatu premažite dresingom i poslažite tanke ploške šampinjona. Završite dizajn hrpom perja zelenog luka, koje će imitirati lišće.

Kukavičje gnijezdo s prženim gljivama

Na prvi pogled teško je povjerovati da ova fotografija nije snimljena negdje u šumi, već na novogodišnjem stolu. Jelo izgleda tako lijepo i prirodno, uključuje:

  • 450 g krumpira;
  • 260 g prženih gljiva;
  • 280 g kuhane piletine;
  • 3 jaja;
  • 80 g prerađenog sira;
  • 60 g šunke;
  • 10 g kopra;
  • 30 g lišća zelene salate;
  • 6 g češnjaka;
  • majoneza, biljno ulje.

priprema:

  1. Krompir oguliti i nasjeckati na tanke trakice. To možete učiniti pomoću ribeža za korejsku mrkvu. Dobivene strugotine pržite u biljnom ulju dok ne porumene, izvadite šupljikavom žlicom na lim prekriven papirom i ohladite.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, naribajte ih zajedno s topljenim sirom i češnjakom na sitno ribež. U dobivenu masu dodajte nasjeckani kopar i malo majoneze za viskoznost. Zatim oblikujte male loptice.
  3. Preostale proizvode (osim salate) narežite na male kockice i začinite majonezom.
  4. Tanjur za posluživanje obložite opranim suhim listovima zelene salate, a na vrh stavite salatu začinjenu majonezom. Napravite udubljenje u “gnijezdu”, sve prekrijte prženim krumpirom i u sredinu stavite kuglice od sira.

Vinaigrette s ukiseljenim gljivama

Nova 2024. godina pada na , pa će vjernici imati težak zadatak – pripremiti posni, ali ukusni i svečani stol. Stari ruski ispunjava sve navedene zahtjeve recept za vinaigrette:

  • 230 g cikle;
  • 230 g krumpira;
  • 170 g ukiseljenih gljiva;
  • 130 g mrkve;
  • 150 g kiselog kupusa;
  • 60 g zelenog graška;
  • 45 g zelenog luka;
  • biljno ulje.

Redoslijed kuhanja:

  1. Ciklu, krumpir i mrkvu skuhajte dok ne omekšaju i ohladite. Zatim kuhano povrće nasjeckajte na sitne kockice.
  2. Iz ukiseljenih gljiva ocijedite tekućinu, krupno nasjeckajte, a sitne (npr. medovače) možete ostaviti cijele. Kelj ocijediti i malo nasjeckati. Zeleni luk sitno nasjeckajte.
  3. Sve pripremljene proizvode sjediniti u odgovarajuću zdjelu, promiješati, začiniti uljem i po potrebi začiniti.

S prženim gljivama i mrkvom na korejski način

Pileća prsa su obično malo suha kad se kuhaju, ali u ovom predjelu taj nedostatak potpuno neutraliziraju gljive pržene s lukom, a pikantna korejska mrkva jelu daje zanimljiv i bogat okus.

Popis sastojaka:

  • 300 g šampinjona;
  • 200 g luka;
  • 500 g pilećeg filea;
  • 150 g korejske mrkve;
  • 150 g krastavaca;
  • 200 g majoneze;
  • biljno ulje, sol i začini.

Pripremite na sljedeći način:

  1. Pileće meso skuhati u slanoj vodi sa začinima, ohladiti i isjeći na sitne kockice.
  2. Nasjeckajte luk i šampinjone i pržite na biljnom ulju dok ne omekšaju. Cool.
  3. Krastavce operite, osušite, ako je kora tvrda, uklonite je i naribajte povrće na ribež za korejsku mrkvu.
  4. Gljive, pileće meso, mrkvu i krastavce stavite u slojeve na posudu, odvajajući ih mrežicom od dressing umaka. Predjelo po vrhu obilno pospite nasjeckanim začinskim biljem.

Mesna salata s ukiseljenim gljivama

Ova opcija snacka može čak nadmašiti svačiju omiljenu – “”. Jedina stvar na koju morate obratiti pozornost je da ako jelo pripremite unaprijed, bolje je dodati krutone neposredno prije posluživanja.

Sastojci:

  • 375 g goveđeg jezika;
  • 300 g ukiseljenih gljiva;
  • 150 g tvrdog sira;
  • 150 g krekera;
  • 450 g kiselih krastavaca;
  • 3 jaja;
  • majoneza.

Kako kuhati:

  1. Goveđi jezik skuhajte dok ne omekša, ohladite i skinite kožicu. Tvrdo skuhajte i ogulite jaja.
  2. Sve sastojke nasjeckajte na tanke trakice, sjedinite, začinite majonezom i promiješajte.

Salata od gljiva s krastavcima

Što se događa ako zajedno pomiješate pržene gljive, jaja i krastavce? Ukusna i vrlo jednostavna za pripremu novogodišnja salata.

Omjeri proizvoda bit će sljedeći:

  • 200 g šampinjona;
  • 200 g svježih krastavaca;
  • 2 jaja;
  • 40 g majoneze;
  • biljno ulje.

Način kuhanja:

  1. Šampinjone (bolje je uzeti primjerke srednje veličine) narežite na četiri dijela i pržite u biljnom ulju.
  2. Operite krastavce, tvrdo skuhajte jaja i ogulite ih. Zatim ove proizvode nasjeckajte, ali ne previše sitno. Sve sjediniti, dodati dresing i izmiksati.

Predjelo s piletinom i ukiseljenim gljivama

Izvana se može činiti da je to isti “”, ali s medonosnim gljivama. Međutim, nije. Jelo je potpuno drugačije, jedino što je zajedničko dvjema salatama je raspored gljiva na vrhu i raspored sastojaka u slojevima.

Popis proizvoda koji će biti potrebni tijekom procesa kuhanja:

  • 320 g krumpira;
  • 350 g pilećeg filea;
  • 4 jaja;
  • 135 g mrkve;
  • 210 g svježeg krastavca;
  • 40 g kopra;
  • 245 g ukiseljenih gljiva;
  • majoneza, sol i začini.

Priprema korak po korak:

  1. Skuhajte mrkvu, krumpir, jaja i piletinu dok ne omekšaju, ostavite da se potpuno ohlade. Kuhano i svježe povrće naribajte, isto učinite s jajima, a pileći file rastanjite na vlakna ili sitno nasjeckajte.
  2. Kada su sve komponente pripremljene, možete početi sastavljati zalogaj. Treba ga oblikovati u kulinarskom prstenu, podmazujući slojeve majonezom. Redoslijed: krompir, piletina, jaja, mrkva, krastavci.
  3. Zatim sve dobro zbijemo, skinemo kolut, premažemo sa svih strana majonezom i pospemo nasjeckanim koprom, a na to poslažemo ukiseljene medovače.

U salatu s gljivama možete staviti bukovače, šampinjone, medovače, lisičarke, vrganje i druge, osim ako nije navedeno u receptu. Naravno, najukusniji zalogaji su oni sa šumskim gljivama, ali pri njihovom odabiru treba biti vrlo oprezan kako se gozba ne bi završila trovanjem. Da biste saznali postoji li među trofejima tihog lova nejestiva gljiva, preporuča se kuhati ih s cijelim lukom. Ako je potamnio, ne možete jesti gljive.

Exit mobile version