Mnogi se gurmani žale: jednostavno ne mogu pržiti knedle tako da ispadnu ukusne.
Jelo ispadne ili bezukusno, nedovoljno sočno, nekad premekano, nekad prepečeno, nekad sirovo iznutra.
s čime je ovo povezano? Yulia Arkhipova, stručnjakinja u izdanju mreže Belnovosti u području kuhanja, kuharica, pekarka četvrte kategorije, priznaje da se problem može objasniti niskom kvalitetom poluproizvoda.
Pritom stručnjak naglašava: u većini slučajeva problem nije u samom proizvodu, već u pogreškama neiskusnog kuhara.
Dakle, koje vas pogreške sprječavaju da dobijete istinski ukusne pržene okruglice?
Odmrzavanje
Mnogi ljudi unaprijed odmrzavaju knedle. Paket s poluproizvodom izvađenim iz zamrzivača leži na radnoj površini 30 minuta ili čak sat vremena.
Ovo je vrlo loše, jer je dugo odmrzavanje prepuno ozbiljnog omekšavanja okruglica: zalijepit će se za tavu. Osim toga, jelo može izgubiti cjelovitost, sočnost i svijetli okus.
Ako ipak želite odmrznuti knedle, znajte: maksimalno dopušteno trajanje postupka je 15 minuta.
Jaka vatra
Želja za brzim prženjem okruglica je razumljiva. A ipak ne biste trebali maksimizirati vatru.
Uostalom, postoji veliki rizik da će knedle izgorjeti izvana. U tom slučaju nadjev će ostati sirov.
Okruglice pržite na srednje jakoj vatri!
Hladna tava
Smrznute knedle nemojte sipati u hladnu tavu. Ovakav pristup može dovesti do lijepljenja hrane za posuđe.
Ulje treba biti dobro zagrijano (ali ne prevruće).
Pomoću poklopca
Kada pržite okruglice, nemojte pokrivati tavu poklopcem.
Ako zanemarite preporuku, stvorit će se kondenzacija, koja će ostaviti jelo bez ukusne hrskave korice.
Često miješanje
Do slične posljedice može dovesti i stalno okretanje okruglica tijekom prženja.
Želite li da površina posude bude zlatne boje? Koristite lopaticu rjeđe!