Ako se ulje počne dimiti, promijenite ga: kulinarska tajna kako ukusno ispeći kolače

Kod pripreme čebureka mnogi imaju problema prilikom prženja.

I to ne čudi, jer ako odaberete pogrešno ulje, to može pokvariti okus i dovesti do toga da tijesto jednostavno počne gorjeti.

Stručnjak mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekar četvrte klase, rekla nam je kako učiniti pravu stvar.

Stoga je vrijedno shvatiti koje je ulje najbolje koristiti za pripremu čebureka kako biste postigli izvrsne rezultate.

Uloga ulja u prženju peciva

Ulje igra važnu ulogu u procesu prženja peciva, osiguravajući ravnomjerno zagrijavanje tijesta i nadjeva, kao i stvaranje hrskave korice.

Pan
Fotografija: © Belnovosti

Pravilno odabrano ulje treba izdržati visoke temperature, ne dimiti i ne ostavljati neugodan okus jelu.

Koju vrstu ulja je najbolje koristiti

Najpopularniji uključuju sljedeće.

1. Rafinirano suncokretovo ulje. Ovo je jedan od najpopularnijih izbora za prženje peciva. Ima neutralan okus i visoku točku dimljenja, što vam omogućuje prženje peciva na visokim temperaturama bez opasnosti od zagorijevanja.

2. Osim suncokretovog ulja, možete koristiti repičino ili kukuruzno ulje. Također imaju neutralan okus i visoku točku dimljenja.

3. Maslinovo ulje. Za prženje čebureka možete koristiti maslinovo ulje poput Pome koje podnosi visoke temperature i ima lagani okus koji ne nadjača okus nadjeva.

Također treba obratiti pozornost na konzistenciju; ulje ne smije biti previše gusto.

Što ne koristiti

Nerafinirana ulja imaju nisku točku dimljenja i izražen okus, što može promijeniti aromu peciva. Također, tijekom prženja mogu jednostavno početi gorjeti, što će imati dvosmislene posljedice.

Maslac i margarin sadrže mliječne masti koje brzo izgaraju na visokim temperaturama, što ih čini neprikladnima. Idealne su za podgrijavanje raznih jela, ali dugotrajnim zagrijavanjem brzo gube svoja svojstva.

Kuharski trikovi

Možete se sjetiti i nekoliko trikova:

• važno je pecivo pržiti na temperaturi ulja od oko 180-190 °C. Preniska temperatura će upiti puno ulja i postati masna, a previsoka će izazvati pečenje;

• u tavu za prženje potrebno je uliti toliko ulja da peciva budu otprilike do pola uronjena u njega. To će osigurati ravnomjerno zagrijavanje i formiranje hrskavosti;

• nakon dodavanja paste u ulje, temperatura ulja može malo pasti, pa vatru treba kontrolirati.

Također, još jedna zanimljiva opcija za pripremu čebureka je friteza. Malo ljudi zna da je izvrsna zamjena za tavu.

Ranije smo vam rekli što dodati kada kuhate okruglice.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki