Sezona badema je od kraja rujna do siječnja, tako da je ovaj kolač zaista savršen u hladnijim mjesecima, a esencija badema će vam zamirisati u kući dok se peče u pećnici.
Ovaj recept zahtijeva samo 25 minuta vremena za pripremu i kombinira svježe kruške s aromatičnim sastojcima za savršen božićni desert.
Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije
Potrebni sastojci za Božićni kolač od krušaka i badema:
225 g maslaca
250 g šećera u prahu
3 jaja srednje veličine, lagano istučena
125 g brašna, prosijanog
nekoliko kapi esencije badema
75 g mljevenih badema za preljev
2 srednje kruške
2 žlice. smeđi šećer
15 g listića badema
Pogledajte više:
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Dno i stranice okrugle posude za pečenje obložite papirom za pečenje. Za pripremu kolača, u velikoj zdjeli ručnim mikserom umutite maslac i šećer u prahu dok ne postanu kremasti. Postupno dodajte jaja, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Umutiti i esenciju badema.
Koristeći veliku metalnu žlicu, dodajte brašno i mljevene bademe. Smjesu promiješajte i stavite u pripremljenu formu te poravnajte površinu. Pecite 20 minuta.
U međuvremenu ogulite, prepolovite i očistite kruške. Polovice narežite po dužini na ploške debljine 5 mm.
Nakon 20 minuta pažljivo izvadite kolač iz pećnice. Po vrhu posložite narezane kruške i pospite šećerom. Po šećeru pospite listiće badema. Vratite u pećnicu na još 40 minuta. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i prebacite na rešetku.