Nakon čaja, najpogodniji je napitak za konzumaciju zimi, osobito u blagdansko božićno vrijeme. S mirisom voća i cimeta stvara blagdansko raspoloženje.
Potrebni proizvodi za aromatično kuhano vino:
suho crno vino – 1 boca od 750 ml
voda – 750 ml
jabuke – 2 kom.
naranče – 2 kom.
med – 200 g
crni čaj – 1 žlica
čaj od hibiskusa – 1 žlica
cimet – 1 štapić
klinčići – 3 kom.
ribani muškatni oraščić – 1 prstohvat
anis – po ukusu
kardamom – također po ukusu
korijen đumbira – prema preferencijama okusa
Faze u provedbi recepta:
Ulijte vodu u lonac i pustite da zavrije. Voće operite i narežite na ploške.
U kipuću vodu dodajte sve začine (ne koristite mljevene začine jer će piće biti mutno).
Dodajte čaj. Ostavite tekućinu da ključa 1 minutu.
Dodajte vino u tekućinu u loncu.
Dodajte nasjeckano voće i med. Sve dobro promiješajte. Zagrijte, ali ne dopustite da vino zavrije. Maknite s vatre.
Kuhano vino je spremno. Poslužite toplo i konzumirajte prije nego se ohladi.
Napitak je idealna nadopuna predjelima sa sirom, krumpirom, voćnim salatama, suhim voćem i orašastim plodovima.