Zagreba Lajfhaki

Bijeli, žuti, ružičasti: koji krumpir treba pržiti, a koji skuhati

U trgovinama i na tržnicama najčešće se nalaze tri vrste krumpira: oni s bijelim, žutim i ružičastim mesom.

Boja kore, prema riječima stručnjakinje mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arhipove, obično odgovara boji pulpe: kod bijelog krumpira ona je siva ili kremasta, kod žutog krumpira je žućkasta, kod crvenog krumpira je ružičasta.

Za sada nećemo govoriti o ljubičastom krumpiru: ovo je rijetka sorta koja je skuplja i rjeđa je.

Krumpiri različitih boja međusobno se razlikuju po sadržaju škroba, što utječe na njihov okus i sposobnost zadržavanja oblika.

Evo preporuka za korištenje krumpira na temelju njihove boje.

Fotografija: © Belnovosti

Bijeli krumpir

Preporuča se za piree, krem ​​juhe i složence jer se dobro raskuha i ugodnog je baršunastog okusa.

Žuti krumpir

Cijenjen je zbog svoje sposobnosti da dobro drži oblik, pa je pogodan za salate, pečenje i kuhanje u ovojnici.

Crveni krumpir

Ovu sortu vrijedi koristiti ako želite kušati prženi krumpir: crveni krumpir sadrži malo škroba i zadržava svoj oblik kada se kuha.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version