Domaće tijesto za tartlete: 5 ukusnih recepata i puno ideja!

Tartlets su zalogaj koji može ukrasiti bilo koji novogodišnji stol. Ali često je teško pronaći ukusne i kvalitetne košare za punjenje. U takvoj situaciji možete ih sami ispeći. Postoji mnogo opcija kako pripremiti tijesto za tartlete, od kojih svaka domaćica može pronaći nešto što može učiniti i voljeti.

U ovom članku:

Kako napraviti tartlete kod kuće?

Za košarice za grickalice pripremljene kod kuće nije dovoljno umijesiti ukusno tijesto, potrebno ih je znati i pravilno oblikovati. Postoje tri načina za izradu tartleta od tijesta i još jedan brz način koji ne uključuje nimalo muke s tijestom. Pogledajmo svaki od njih detaljnije uz fotografije i video objašnjenja procesa.

Korištenje željeznih kalupa

Mali metalni kalupi za muffine idealni su za pečenje košarica za grickalice od prhkog tijesta. Da biste ih stvorili, morate postupiti na sljedeći način:

  1. Razvaljajte prhko tijesto u sloj debljine ne više od 5 mm.
  2. Kalupom za tortu izrežite krugove s oblikovanim rubom poput čaše.
  3. Svaki krug stavite u poseban kalup i prstima razvucite po stranicama i stijenkama.
  4. Pošaljite pripravke u hladnjak 20-30 minuta, nakon što ste proboli dno vilicom. Zatim pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumene.

Budući da prhko tijesto sadrži dovoljno masnoće, kalupe nije potrebno podmazivati. Gotovi tartleti sasvim će se odvojiti od zidova.

Tartleti bez kalupa

Ova metoda oblikovanja prikladna je za prhko i lisnato tijesto. Umjesto posebnih kulinarskih prstenova ili reznica, možete koristiti obične čaše različitih promjera. Redoslijed formiranja proizvoda u ovom slučaju bit će sljedeći:

  1. Prhko ili lisnato tijesto razvaljajte u sloj debljine 0,5-0,7 cm.
  2. Čašom većeg promjera izrezujte krugove iz nje.
  3. Čašom (ili prstenom) manjeg promjera izrežite središta polovica krugova.
  4. Dobivene kolutiće stavite na krugove kako biste oblikovali stranice. Za veću pouzdanost, mogu se zalijepiti jajetom koje se protrese dok ne postane glatko.

Dno proizvoda također je potrebno izbockati vilicom, ali ne treba koristiti strane, jer što se više dižu, više će punjenja stati u tartlet.

Nema problema s tijestom: od lavaša

Prilično brzo i jednostavno možete pripremiti košarice za grickalice od tankog armenskog lavaša. Redoslijed radnji ovom metodom formiranja bit će sljedeći:

  • Tanki list lavaša izrežite na male jednake kvadrate.
  • Stavite ih u parove jednu na drugu, kao što je prikazano u videu. Da bi se bolje zalijepile, kontaktne točke možete namazati jajetom.

  • Zatim njima obložite dno i stranice metalnog kalupa za muffine.
  • Sušite pita kruh 3-5 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Zatim ostaviti da se tartlete ohlade, izvaditi ih iz kalupa i puniti pripremljenim nadjevom. Usput, još uvijek možete kuhati. Lijepi su, ukusni i vrlo jednostavni za pripremu.

Na sličan način možete formirati košarice od vrućih vafla, a da ih nakon pečenja ne zarolate jednom u cjevčicu, već ih stavite u kalup za muffine.

Kako nanijeti silikonski kalup?

Poteškoća s korištenjem silikonskog kalupa pri pečenju domaćih tartleta je u tome što je vrlo teško rasporediti tijesto duž bočnih stijenki. Kada se pritisne rukama, svako malo se deformiraju.

Kako bi se to spriječilo, izrezane okrugle praznine stavljaju se u kalupe pomoću posebnog uređaja koji lako može zamijeniti čašu odgovarajućeg promjera. Na njegovo dno s vanjske strane stavi se krug tijesta, a zatim se posuda okrene i stavi u silikonski kalup.

5 recepata za tijesto za domaće tartlete

Tijesto može biti lisnato, prhko tijesto, kvasac, krema pa čak i palačinke. Ispod su provjereni recepti za svaku od mogućih opcija, kao i zamršenosti pečenja.

Također, pripremili smo 30 najukusnijih opcija.

Lisnato tijesto

Jednostavnije je kupiti beskvasno ili lisnato tijesto s kvascem u trgovini u obliku gotovog smrznutog poluproizvoda. Ali ako domaćica želi napraviti vlastite košarice za grickalice, kontrolirajući sastav ne samo nadjeva, možete koristiti laganu verziju lažnog lisnatog tijesta ili sjeckanog tijesta.

Za pripremu će vam trebati:

  • 1 jaje;
  • 60 g kiselog vrhnja;
  • 120 g smrznutog maslaca;
  • 3 g soli;
  • 310 g brašna.

Korak po korak recept:

  1. Pomiješajte brašno sa soli. Zatim u to naribajte smrznuti maslac na krupnije ribež i sve brzo sameljite u mrvice. Maslac se ne smije početi topiti.
  2. Nakon toga dodajte kiselo vrhnje i jaje te brzo skupite tijesto u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 40 minuta.
  3. Ohlađeno tijesto brzo razvaljajte, oblikujte na bilo koji način tartlete i ispecite ih.

Dobra stvar kod ovog recepta za tijesto je što se može pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku, a po potrebi izvaditi i ispeći svježe domaće tartlete.

Prhko tijesto

Doslovno nekoliko sati slobodnog vremena potrebno je izdvojiti za pripremu čitavog brda od 30 ukusnih domaćih košarica od prhkog tijesta sa žumanjcima. Uključuje:

  • 2 žumanjka;
  • 250 g mekog maslaca;
  • 200 g brašna;
  • sol i šećer se dodaju po vašem ukusu ovisno o nadjevu (slatki ili slani).

priprema:

  1. Mikserom umutite omekšali maslac sa šećerom i soli dok ne postane pjenast. Zatim uz nastavak mućenja dodavati jedan po jedan žumanjak.
  2. Nakon toga dodajte prosijano brašno i umijesite elastično tijesto koje odmah rasporedite u metalne kalupe i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Ohlađene komade pecite 12-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Nakon hlađenja, ove tartlete su potpuno spremne za daljnju upotrebu.

Dizano tijesto

Za one koji vole tijesto od kvasca, sljedeći recept pomoći će vam da pripremite ukusne tartlete:

  • 200 ml mlijeka;
  • 100 g šećera za slatke proizvode i upola manje za slane;
  • 10 g suhog kvasca;
  • 2 jaja;
  • 3 g soli;
  • 500 g brašna.

Redoslijed miješanja:

  1. U toplom mlijeku otopite kvasac i šećer. Ostavite smjesu da stoji četvrt sata na toplom mjestu dok se na vrhu ne pojavi pjenasta kapica.
  2. Umutite jaja dok ne postanu glatka i ulijte u mlijeko. Zatim u malim obrocima dodajte brašno i umijesite elastično, mekano tijesto.
  3. Ostavite smjesu da malo odmori i nadođe. Nakon toga umijesiti masu, oblikovati i peći tartlete.

Budući da će tijesto tijekom pečenja povećati volumen, pa ne bi zauzelo cijeli kalup, mora se razvaljati tanko kao za pizzu.

Choux tijesto

Od choux tijesta možete ispeći prekrasne šuplje proizvode koji, ako odrežete vrh poklopca, ni na koji način nisu inferiorni od tartleta iz trgovine. Za jednu porciju tijesta trebat će vam:

  • 180 ml vode;
  • 60 g maslaca ili margarina;
  • 3 jaja;
  • 2-3 g soli;
  • 150 g brašna.

Kako pripremiti tijesto:

  1. U lonac s debelim dnom i stijenkama ulijte vodu, dodajte prstohvat soli i stavite maslac narezan na komadiće. Stavite sve na vatru i prokuhajte.
  2. U kipuću tekućinu odjednom sipati sve brašno i neprestano miješati dok se ne zgusne, da se tijesto sjedini u grudu i da se na stjenkama posude pojavi tanak sloj brašna.
  3. Maknite tavu s vatre, pustite da se tijesto ohladi dok nije toplo, a zatim umiješajte jedno po jedno jaje. Ovisno o veličini, možda će vam trebati više ili manje. Tijesto pravilne konzistencije treba teći iz lopatice u širokoj vrpci.
  4. Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu ili plastičnu vrećicu s odrezanim kutom i stavite buduće tartlete na lim za pečenje.
  5. Peći dok ne porumene na 180 stupnjeva. To će trajati otprilike 25 minuta. Zatim ohladiti i puniti bilo kojim nadjevom.

Tartlete od Choux tijesta mogu se napraviti u obliku labudova. Da biste to učinili, osim okruglih komada, potrebno je ispeći i tanke zakrivljene „labuđe vratove“ koje zatim jednostavno umetnete u punjenu košaricu.

Tijesto za palačinke

Popoveri – šuplje kiflice od tijesta za palačinke idealne su kao domaće tartlete. Recept za tijesto za njih vrlo je jednostavan, ali tehnologija kuhanja ima niz nijansi koje se ne mogu zanemariti.

Sastav testa:

  • 2 jaja;
  • 130 ml mlijeka;
  • 40 g otopljenog maslaca;
  • 1 prstohvat soli;
  • 100-120 g brašna.

Kako ispeći tartlete od tijesta za palačinke:

  1. Od navedenog popisa sastojaka zamijesite tekuće tijesto za palačinke. Sve njegove komponente moraju biti tople.
  2. Metalne kalupe za pečenje cupcakesa stavite na lim za pečenje u hladnu pećnicu zagrijanu na maksimalnu temperaturu (minimalno 250 stupnjeva).
  3. Kad su pećnica i tepsije vrući, brzo ih namažite uljem, napunite do pola tijestom i vratite u pećnicu da se ne stignu ohladiti.
  4. Nakon 10 minuta će se jako povećati i samo će iskočiti iz kalupa, a zatim smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva i peći još 10-15 minuta.

Gotovi tartleti nalikuju choux tijestu, a neutralni okus tijesta dobro se slaže s bilo kojim nadjevom.

Tajne i trikovi

Kuhanje bilo kojeg jela ima svoje suptilnosti i trikove koji su dobro poznati iskusnim domaćicama. Pečenje domaćih košarica za grickalice također ima svoje tajne:

  1. Da se dno prhkog tijesta ne bi napuhalo, komade tijesta možete često izbockati vilicom ili u njih usuti suhi grašak ili bob.
  2. Domaće tartlete možete čuvati u zamrzivaču: od lisnatog tijesta i tijesta od kvasca – do 5 dana, od peciva do 30. Prije upotrebe moraju se odmrznuti na sobnoj temperaturi.
  3. Ako za mijesenje tijesta koristite margarin, a ne maslac, onda ne morate dodavati sol, ima je dovoljno u ovom sastojku.
  4. Silikonske kalupe treba puniti tijestom kada su već u plehu, kako se ne bi deformisali prilikom prenošenja sa stola.

I na kraju, vrijedi pojasniti još jednu nijansu: tijesto za tartlete treba pripremiti samo od svježih, visokokvalitetnih sastojaka. Zanemarivanje ovog pravila ne samo da može pokvariti gozbu, već i naštetiti zdravlju.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki