Zagreba Lajfhaki

Gogol-mogol – tradicionalni božićni recept

Svi smo čuli za liker od jaja – nalazi se u dječjim knjigama i klasičnim djelima, ali koliko ih je zapravo probalo? Pokazalo se da je liker od jaja nevjerojatna poslastica i odličan lijek koji rado piju čak i djeca. Recept za liker od jaja je vrlo jednostavan, ali ima puno varijacija. Danas ćemo podijeliti jedan od njih. Tajna je u tome što u našem receptu nema sirovih jaja.

U ovom članku:

Sastojci

  • Jaje – 12 komada;
  • Šećer ili sirup – 1,5 šalice;
  • Sol – 0,5 žličice;
  • Mlijeko – 1 l;
  • Ekstrakt vanilije – 2 žličice;
  • Muškatni oraščić (naribani) – 1 žličica;
  • Vrhnje 33% – 1 šalica ili gotov šlag.

Proces kuhanja

Uzmite lonac od 3 litre i u njega razbijte jaja.

U tavu s jajima uspite šećer.

Tu također dodajte sol.

Istucite vilicom ili pjenjačom.

Ulijte pola mlijeka i dobro promiješajte.

Stavite lonac sa smjesom jaja i mlijeka na laganu vatru. Zagrijte oko 25 minuta uz stalno miješanje. Kada je smjesa gotova, neće kapati s okrenute drvene žlice.

Dok miješate, unesite se u blagdansko raspoloženje, zamislite sretna lica svojih ukućana. Uostalom, čaroliji likera od jaja pripremljenog po ovom receptu još nitko nije odolio.

Za pripremu ukusnog likera od jaja vrlo je važno ne dopustiti da prokuha.

Imate li kod kuće infracrveni termometar koji trenutno određuje temperaturu ne samo tijela, već i tekućine (lako ih je pronaći među mladim roditeljima koji brinu za svoje dijete i pedantno mjere temperaturu vode pri svakom kupanju) , provjerite temperaturu deserta. Idealno bi trebalo biti oko 80˚C. Ako nemate termometar, vjerujte svojoj intuiciji. Ali zapamtite, liker od jaja je osjetljivo piće i ne smije se dopustiti da prokuha.

Kada je smjesa od jaja gotova, ulijte je kroz cjedilo u vatrostalnu zdjelu.

Sve štetne grudice ostale su u situ, a konzistencija našeg deserta bit će homogena i topiti se u ustima.

Sada dodajte ekstrakt vanilije ili nekoliko paketića vanilije. I promiješati.

Ako imate cijeli muškatni oraščić, naribajte ga u istu posudu. Ako nije, dodajte mljeveni muškatni oraščić.

Ulijte preostalo mlijeko i promiješajte. Ostavite u hladnjaku najmanje tri sata ili dok se potpuno ne ohladi.

Kad se naš liker od jaja zaledio, možete umutiti vrhnje.

Dodajte vrhnje (svježe umućeno ili pripremljeno) u posudu s likerom i ulijte u lijepe čaše.

Gogol-mogol izgleda sjajno u naočalama za. Desert se može ukrasiti preostalim šlagom i naribanim muškatnim oraščićem.

Savjet

I još nekoliko savjeta o tome kako učiniti vaše blagdansko piće još nezaboravnijim.

  • Odrasli mogu dodati malo ruma ili skate.
  • Sofisticirane domaćice mogu umjesto uobičajenog šećera ili sirupa koristiti sirup od javora ili bobičastog voća, tada će liker od jaja imati dodatni okus.
  • Ako se odlučite sami izmutiti vrhnje, ostavite malo šećera ili sirupa za šlag kako se liker od jaja ne bi zasjenio.

Sretan i slastan Božić!

Exit mobile version