Grickalice za Novu godinu 2024: 20 novih recepata sa fotografijama

Svečana gozba sastavni je dio proslave Nove godine. Tradicionalno, većina ljudi sluša zvona dok sjedi za postavljenim stolom. No, ako je prije samo nekoliko godina popis tradicionalnih blagdanskih jela bio vrlo skroman, sada postaje sve raznolikiji. Topla jela zamjenjuju se svim vrstama zalogaja, a sama gozba često ima oblik švedskog stola. Ako za Novu 2024. godinu planirate poslužiti blagdanska jela na poseban način, trebali biste na jelovnik uvrstiti što više originalnih zalogaja.

Salata od rakova na čipsu

Sastojci:

  • ½ pakiranja štapića od rakova;
  • 2 velike rajčice;
  • 1 kuhano jaje;
  • 2 grančice kopra;
  • ½ prerađenog sira;
  • sol;
  • 1 žlica. l. majoneza;
  • 1 žlica. l. jogurt bez aditiva;
  • čips s okusom rakova.

priprema:

  1. Oparite rajčice i stavite ih u ledenu vodu na 30 sekundi. Uklonite kožu i sjemenke, a zatim izrežite pulpu na male kockice.
  2. Štapiće od rakova, jaja i otopljeni sir narežite na kockice i pomiješajte s rajčicama.
  3. Dodajte sitno nasjeckani kopar, posolite i začinite smjesom od jogurta i majoneze.
  4. Preporuka je salatu staviti na čips neposredno prije posluživanja.

Rolat sa crvenom ribom i listovima zelene salate

Sastojci:

  • 1 veliki list tankog (armenskog) lavaša;
  • 250-300 g fileta crvene ribe, slabo slane ili hladno dimljene (pastrva, losos, losos);
  • 1 glavica zelene salate;
  • 5 grančica kopra;
  • 2 grančice majčine dušice;
  • 350 g skute.

priprema:

  1. Raširite prozirnu foliju na površinu stola i stavite lavaš na foliju. Površinu lavaša premažite skutom. Sir pospite sitno nasjeckanim koprom i nasjeckanom majčinom dušicom.
  2. Riblji file narežite na tanke ploške. Stavite ribu na krem ​​sir, pokrivajući površinu pita kruha od donjeg ruba do sredine.
  3. Na skutu od sredine pita kruha do gornjeg ruba poslažite oprane i osušene listove zelene salate, ostavljajući nepokriveno 2-3 cm površine uz gornji rub.
  4. Počevši od donjeg ruba, zarolajte pita kruh u roladu i roladu čvrsto zamotajte prozirnom folijom.
  5. Stavite roladu u hladnjak na 3-4 sata. Prije posluživanja izrežite na krugove.

A evo i drugih.

Punjena jaja sa papalinama

Trebat će vam:

  • 5 kuhana jaja;
  • 1 mali luk;
  • 1 žlica. l. majoneza;
  • 5 malih papalina;
  • kopar i crveni kavijar za ukras.

priprema:

  1. Jaja prerežite na pola, izvadite žumanjak.
  2. Luk jako sitno nasjeckajte i pržite dok ne porumeni.
  3. Sameljite žumanjke s majonezom, dodajte prženi luk, promiješajte.
  4. Polovice jaja napunite smjesom od luka i žumanjaka i na svaku polovicu poslažite papaline.
  5. Ukrasite zelenilom i crvenim kavijarom.

Kolutovi krastavaca sa sirnim namazom

Spoj:

  • 1 dugoplodni krastavac;
  • 100 g tvrdog sira;
  • 2 žlice. l. majoneza;
  • 3 režnja češnjaka;
  • 100 g cherry rajčica.

priprema:

  1. Naribajte sir, pomiješajte s češnjakom propuštenim kroz prešu i začinite majonezom.
  2. Krastavac narežite na kolutiće debljine 1-1,5 cm, cherry rajčice narežite na pola.
  3. Na krug krastavca stavite žličicu smjese od sira i pokrijte ga polovicom trešnje odozgo.
  4. Poslužite na listovima zelene salate, ukrasite polovice rajčice s kapljicama majoneze.

neka vrsta salate na čipsu (ne razumijem je li s rakovima ili rajčicama. Pa, napišite bilo koju salatu, glavno je da je slična. I trebate je staviti na čips neposredno prije posluživanja, inače će pokisnuti.

Grickalice na tartletima

Posluživanje novogodišnjih zalogaja u tartletima vrlo je prikladno rješenje pri organiziranju švedskog stola. Takvi zalogaji izgledaju lijepo na stolu, zgodni su za jelo, a njihova priprema ne oduzima puno vremena. Možete ih napraviti sami pripremajući ih jednu po jednu od ovih. Međutim, korištenje kupljenih proizvoda omogućit će vam odabir košara najrazličitijih i originalnih oblika.

I ovdje smo prikupili 30 opcija.

Punjenje takvih jestivih “jela” može biti bilo što: od klasične Olivier salate do malih kriški crvene ribe položene na komad maslaca ili skute sa začinskim biljem.

Novogodišnja drvca od lavaša

Čak i djeca mogu podnijeti pripremu ovog lijepog zalogaja za Novu godinu. Dovoljno je uzeti pita kruh, somun, pita kruh ili bilo koji drugi proizvod od brašna napravljen od nezaslađenog pahuljastog tijesta. Tortilju treba rezati na sektore (kao pizzu). U svaki sektor umetnite štapić koji oponaša deblo drveta. Svaki komad premažite svježim sirom, prethodno pomiješanim sa špinatom. Ako je skuta bijela, možete posuti veliku količinu kopra po vrhu božićnog drvca kako biste imitirali zelene iglice. Dobivena “božićna drvca” možete ukrasiti komadićima svijetlog povrća (raznobojne paprike, cherry rajčice).

Sendviči s kavijarom

Ovaj jednostavan, ukusan recept svidjet će se ljubiteljima crvenog kavijara.

Za izradu sendviča trebat će vam:

  • ½ kruha;
  • 100 g maslaca;
  • 1 limenka crvenog kavijara;
  • 1 vezica kopra.

priprema:

  1. Čašom, čašom ili kalupom za kekse izrežite krugove od kriški kruha.
  2. Maslac malo omekšati (dovoljno ga je ostaviti 20-30 minuta na sobnoj temperaturi). Nasjeckajte kopar.
  3. Bočne rubove krugova kruha premažite maslacem i umočite u zelje.
  4. Namažite površinu šalice uljem (s jedne strane). Stavite izratke na hladno 10-15 minuta.
  5. Prije posluživanja na svaki krug stavite 1 žličicu. kavijar.

Dips

U potrazi za novim receptima ne smijete zanemariti razne dipove – guste smjese u koje možete umočiti komadiće povrća ili kruha.

Umak od piletine

Spoj:

  • 1 pileća prsa;
  • 3 kuhana jaja;
  • 100 g skute;
  • sok od ¼ limuna;
  • ½ žličice suhi češnjak;
  • 1-2 žlice. l. jogurt bez aditiva.

priprema:

  1. File prsa sitno narežite, posolite, pospite češnjakom i popržite.
  2. Stavite piletinu u zdjelu blendera, dodajte sve ostale sastojke i sameljite dok ne postane glatka. Gustina dipa se može prilagoditi pomoću jogurta.
  3. Dip možete poslužiti u porcijama (u čašama) ili ga namazati na ploške povrća (krastavci, rajčice) i ukrasiti.

Škampi u umaku od crvene ribe

Spoj:

  • 100 g crvene ribe, hladno ili toplo dimljeno;
  • 1 žlica. l. jogurt bez aditiva;
  • 3-4 žlice. l. skuta;
  • sok od ¼ limuna;
  • 10 velikih škampi;
  • 5 cherry rajčica;
  • zelje za ukras.

Pasirajte sve sastojke u blenderu. Podijelite smjesu u porcionirane čaše, u svaku stavite po kozicu, pola trešnje i zelenje. Poslužite ohlađeno.

Pingvini

Potrebni proizvodi:

  • 10 prepeličjih jaja;
  • 20 velikih crnih maslina bez koštice;
  • 1 mala kuhana mrkva;
  • ½ crvene slatke paprike;
  • 50 g skute.

Kako kuhati:

  1. Jaja skuhajte, ohladite i ogulite.
  2. Prerežite 10 maslina na pola.
  3. Izrežite 10 ploški od mrkve. Iz svakog kruga izrežite trokut.
  4. Na krug mrkve nanesite malo skute i dodajte jaje.
  5. Uz pomoć sira na jaje pričvrstite masline u obliku glave i krila pingvina.
  6. U rupu u maslini umetnite “kljun” – trokutiće koji su ostali od krugova mrkve.
  7. Papriku narežite na male trokutiće, koje u obliku šešira pričvrstite na glavu svakog “pingvina” skutom.

Jela pripremljena prema jednostavnim, ukusnim receptima mogu biti originalna i nezaboravna. Zalogaj od sušenih rajčica podsjetit će vas na ljetni odmor i dodati neočekivane note vašim okusnim senzacijama u novogodišnjoj noći.

Sušene rajčice sa sirom i orašastim plodovima

Osnovu okusa ovog snacka čine sušene rajčice koje su tijekom skladištenja upile aromu maslinovog ulja i mediteranskog bilja. “Glatki” okus mozzarelle i nježna pikantnost badema povoljno će istaknuti sve nijanse ovog jela.

Sastojci:

  • 10 polovica sušenih rajčica;
  • 75 g mozzarella sira;
  • 30 ml hladno prešanog maslinovog ulja;
  • badem;
  • 1-2 grančice bosiljka;
  • sol papar.

Napredak:

  1. Bademe prelijte kipućom vodom, nakon 10 minuta vodu ocijedite, orahe odvojite od smeđe kožice, a jezgre osušite u tavi ili u pećnici.
  2. Stavite pola žličice na polovice sušene rajčice. sir mozzarella (ako je sir u kuglicama onda ½ kuglice). Na sir stavite 1 badem.
  3. Stavite rajčice na posudu, pospite nasjeckanim bosiljkom, posolite i popaprite po ukusu te pokapajte maslinovim uljem.

Raznobojne kuglice

Za pripremu ovog originalnog zalogaja trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 250 g mekog svježeg sira;
  • 100 skuta;
  • 1-2 žlice. l. masno kiselo vrhnje;
  • 50 g maslaca;
  • 2-3 češnjaka;
  • sol papar;
  • muškatni oraščić.

Za ukras:

  • nasjeckani vlasac;
  • 2-3 žlice. l. mješavine bijelog i crnog sezama (ili nasjeckanih oraha);
  • 2-3 žlice. l. mljevena žutika (ili paprika).

priprema:

  1. Pomiješajte svježi sir, sir, omekšali maslac, kiselo vrhnje, češnjak i začine. Smjesu malo ohladite.
  2. Mokrim rukama oblikujte kuglice i podijelite na tri dijela. Jedan dio uvaljati u zelje, drugi u susam; preostale kuglice su u žutici (ili papriki).
  3. Kuglice stavite na dasku (tanjur) i stavite u hladnjak da se stvrdnu.

Jaja punjena tunom i kavijarom

Trebat će vam:

  • 10 kuhanih jaja;
  • 1 limenka konzervirane tunjevine;
  • 1 žlica. l. majoneza;
  • zelje kopra (po izboru);
  • crveni kavijar za ukras.

Napredak:

  1. Jaja prerežite na pola, izvadite žumanjak.
  2. Tunjevinu zgnječite vilicom, pomiješajte sa žumanjcima, majonezom i koprom. Miksajte dok ne postane glatko.
  3. U svaku polovicu jajeta stavite 1-2 žličice. ispune. Ukrasite kavijarom i zelenilom.

Još jedan s rajčicama i slaninom pogledajte na ovom linku.

Hrskave kuglice od sira

Spoj:

  • 150 g tvrdog sira (suluguni, ruski);
  • 1 veliko jaje;
  • 2 žlice. l. brašno;
  • 2 režnja češnjaka (po želji);
  • ribani muškatni oraščić;
  • krušne mrvice;
  • biljno ulje za prženje.

Proces kuhanja:

  1. Narendajte sir, dodajte češnjak protisnut, umutite jaje i pomiješajte s brašnom.
  2. Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u prezle i pržite dok ne porumene.
  3. Kuglice stavite na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.

Lepinje s češnjakom

Sastojci:

  • 2 žlice. brašno;
  • 150 g svježeg sira;
  • 1-2 žlice. l. Sahara;
  • 2 žlice. l. mlijeko;
  • 1 veliko jaje;
  • 3 žlice. l. biljni ili rastopljeni maslac;
  • 10 g praška za pecivo;
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka;
  • sol.

priprema:

  1. Prosijte brašno sa praškom za pecivo.
  2. Jaje umutiti sa šećerom, dodati maslac, mlijeko, svježi sir i češnjak. Posoliti.
  3. U smjesu od jaja i skute postupno dodajte brašno.
  4. Oblikujte okrugle kiflice, premažite jajetom (ili smjesom od jaja i mlijeka). Stavite na podmazan pleh u obliku božićnog drvca.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-40 minuta na 200 stupnjeva.

Sendviči i kanapei

Da biste napravili razne mini-sendviče i kanapee, nije potreban detaljan opis faza pripreme ovih zalogaja. Sve što trebate učiniti je podići ga i učiniti isto. Za izradu mini zalogaja nije potrebno koristiti kruh – krekeri, hrskavi kruh, pa čak i kriške povrća mogu ga uspješno zamijeniti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki