Je li opasno jesti kuhano jaje ako se na rubu žumanjka vidi zeleni sloj?

Svatko tko je kuhao jaja možda se susreo s neobičnom pojavom: na površini ukusnog žumanjka vidi se nekakav zeleni film koji može biti sluzav.

Ne izgleda sasvim jestivo.

Je li opasno jesti takve žumanjke? O tome će se raspravljati u današnjem članku.

Prilikom kuhanja jaja ne stvara se uvijek zeleni film. Ako se na žumanjku pojavi premaz, to znači da jaje nije pravilno kuhano.

Što uzrokuje stvaranje naslaga na žumanjku jajeta?

Nema tu ničeg posebnog. Uzrok plaka je kemijska reakcija koja se događa ispod ljuske kada se jaje kuha.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

Vrijedno je znati da kokošja jaja sadrže puno željeza, koje je toliko potrebno ljudima. Također, jaja sadrže mnogo sumpora i vodika.

Kada se jaje skuha, svi ovi elementi počinju međusobno djelovati. Rezultat ove interakcije bit će stvaranje željeznog sulfida.

Vrijedno je reći da pokvarena jaja ispuštaju tako oštar i neugodan miris upravo zbog vodikovog sulfida, koji je u njima tako bogat.
Plavi ili zelenkasti film u obliku ruba na žumanjku je željezni sulfid koji je izašao. Nije opasno za ljude.

Bez straha ih možete jesti, unatoč neobičnom izgledu. Osoba će i dalje jesti željezni sulfid, jer je sadržan u proizvodu, unatoč uobičajenom žumanjku.

Kuhari vjeruju da ako su jaja kuhana s promjenom boje žumanjka, onda je to prekršaj, primjećuje kuharica Yulia Arkhipova, stručnjakinja za mrežnu publikaciju BelNovosti na području kuhanja.

Ali, kao što je već rečeno, nije opasno. A to ni na koji način neće utjecati na okus jaja. Kako žumanjak ne bi promijenio boju, jaja nemojte kuhati dulje od 10 minuta.

Ranije smo govorili o tome kako kuhati šarana bez kostiju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki