Oduševite svoju obitelj ovom laganijom verzijom božićnog klasika, punog blagdanskih začina i sočnog voća.
Potrebni proizvodi za božićni kolač:
4 žlice. ruma ili rakije
sok jedne cijeđene naranče
600 g mješavine suhog voća (grožđice, kajsije, višnje, borovnice)
200 g maslaca, jako mekanog
200 g šećera u prahu
4 jaja
50 g mljevenih badema
200 g glatkog brašna
100 g pekan oraha ili cijelih oguljenih badema, nasjeckanih
100 g kandiranih kora nasjeckanih
75 g kristaliziranog ili kandiranog đumbira, nasjeckanog
Pogledajte više:
Za dekoraciju:
džem od marelica
Način pripreme:
U zdjelu stavite rum, koricu i sok naranče te izmiksano suho voće i promiješajte. Ostavite da se namače preko noći.
Zagrijte pećnicu na 170C ventilator. Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Tucite zajedno maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umutiti jedno po jedno jaje pa dodati bademe i brašno. Dodajte prstohvat soli i dodajte namočenu voćnu smjesu (i preostalu tekućinu u zdjeli), zajedno s orašastim plodovima, kandiranom koricom i đumbirom. Smjesu izliti u kalup i poravnati površinu.
Pecite 1 sat, zatim smanjite pećnicu na 150C/130C ventilator/plin 2 i pecite još 2 sata. Provjerite kolač kako biste vidjeli hoće li se odmaknuti od stijenki kalupa i čini li se čvrstim na vrhu. Po potrebi nastavite kuhati još 15 minuta. Izvadite kolač i pričekajte da se ohladi
Za dekoraciju tortu namažite pekmezom od marelica i na vrh posložite kandirano voće po želji.