Jeste li sigurni da je med prirodan? 5 sigurnih načina da provjerite kvalitetu meda kod kuće

Nije tajna da pri kupnji meda postoji velika vjerojatnost da naletite na krivotvorinu.

Kako bi povećali količinu prodanog meda, a time i svoju zaradu, beskrupulozni pčelari razrjeđuju prirodni proizvod škrobom, melasom ili invertnim sirupom.

Stoga će vam sljedeće metode dobro doći kako biste bili sigurni da je ono što imate pred sobom prirodni med, a ne onaj u koji je nešto pomiješano.

1. Kada se zagrije na temperaturu od 20 stupnjeva, med bi trebao postati viskozan, odnosno ne bi smio teći sa žlice, već se “omotati” na nju.

Med
Fotografija: © Belnovosti

2. Kako biste provjerili prirodnost meda, možete staviti kap na papir ili novine – ako se stvori vodenasta mrlja, to znači da je proizvod neprirodan.

3. Ako komad kruha stavljen u med omekša, to ukazuje na lošu kvalitetu meda. Nasuprot tome, ako se kruh stvrdnuo, imamo dobre vijesti za vas.

4. Drugi način provjere prirodnosti meda je korištenje joda. Da biste to učinili, morate razrijediti malo meda u vodi i dodati kap joda. Ako smjesa poprimi plavu boju, to znači da med sadrži nečistoće i da je njegova kvaliteta upitna.

5. Za testiranje meda na prisutnost škrobnog sirupa, možete koristiti amonijak. Ako med sadrži tu nečistoću, tada će nakon dodavanja amonijaka otopina meda postati smeđa.

Ranije su BelNovosti pisale o tome koliko meda možete jesti dnevno u starosti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki