Kada prati borovnice, a kada ne: mnogi se zbune

Unatoč činjenici da se nježne borovnice lako mogu oštetiti tijekom pranja, ovaj korak ne smijete preskočiti – čak ni ako ste sami brali bobice na ekološki čistom području.

Postupak je potreban kako bismo se riješili parazita, insekata, prašine i druge prljavštine, objašnjava stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, kuharica Julija Arkhipova.

Jedina iznimka je skladištenje bobičastog voća: nakon branja ili kupnje, borovnice treba čuvati na suhom dok ih ne budete spremni za jelo, a prethodno ste se riješili loših, naboranih i pokvarenih bobica.

Kako oprati borovnice

Ponavljamo: borovnice morate oprati prije nego što ih budete jeli. To treba učiniti pažljivo, pokušavajući ne zgnječiti plodove.

Napunite posudu vodom i stavite bobice u nju, zatim ih pažljivo isperite i izvadite.

Borovnica
Fotografija: © Belnovosti

Zatim pričekajte dok voda ne iscuri i borovnice se malo osuše. Sada možete početi jesti: ne smijete ga odgađati ni na nekoliko sati, jer se oprane borovnice brzo kvare i trunu.

Trebam li oprati borovnice prije zamrzavanja?

Prije zamrzavanja borovnice je potrebno temeljito oprati – nakon odmrzavanja to neće biti moguće. Bobice isperite na gore opisani način, a zatim osušite.

Ako zamrznete bobice dok su mokre, voda će se proširiti i oštetiti kožicu, uzrokujući da se bobice nakon odmrzavanja pretvore u kašu. Osim toga, mokre bobice će se slijepiti i deformirati, što će negativno utjecati na njihovu strukturu i okus.

Kad se bobice potpuno osuše, rasporedite ih u posude ili vrećice i stavite u zamrzivač.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki