Unatoč činjenici da se nježne borovnice lako mogu oštetiti tijekom pranja, ovaj korak ne smijete preskočiti – čak ni ako ste sami brali bobice na ekološki čistom području.
Postupak je potreban kako bismo se riješili parazita, insekata, prašine i druge prljavštine, objašnjava stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, kuharica Julija Arkhipova.
Jedina iznimka je skladištenje bobičastog voća: nakon branja ili kupnje, borovnice treba čuvati na suhom dok ih ne budete spremni za jelo, a prethodno ste se riješili loših, naboranih i pokvarenih bobica.
Kako oprati borovnice
Ponavljamo: borovnice morate oprati prije nego što ih budete jeli. To treba učiniti pažljivo, pokušavajući ne zgnječiti plodove.
Napunite posudu vodom i stavite bobice u nju, zatim ih pažljivo isperite i izvadite.
Zatim pričekajte dok voda ne iscuri i borovnice se malo osuše. Sada možete početi jesti: ne smijete ga odgađati ni na nekoliko sati, jer se oprane borovnice brzo kvare i trunu.
Trebam li oprati borovnice prije zamrzavanja?
Prije zamrzavanja borovnice je potrebno temeljito oprati – nakon odmrzavanja to neće biti moguće. Bobice isperite na gore opisani način, a zatim osušite.
Ako zamrznete bobice dok su mokre, voda će se proširiti i oštetiti kožicu, uzrokujući da se bobice nakon odmrzavanja pretvore u kašu. Osim toga, mokre bobice će se slijepiti i deformirati, što će negativno utjecati na njihovu strukturu i okus.
Kad se bobice potpuno osuše, rasporedite ih u posude ili vrećice i stavite u zamrzivač.