Zagreba Lajfhaki

Kako ispeći bilo koju ribu tako da ispadne bez kostiju: trik kuhara

Postoji pametan način kuhanja ribe tako da u njoj ne ostanu kosti.

Ovaj recept nedavno je podijelio jedan od poljskih kuhara.

Stručnjak iz internetske publikacije BelNovosti, kuharica Julija Arkhipova, koja se s tim upoznala, kaže da je cijeli “trik” u tome da ribu treba kuhati.

Preostala juha se koristi za pripremu umaka. Trebat će vam i kuhana jaja i svježe začinsko bilje.

“Riba na poljskom”

Ovako pripremljeno jelo često se naziva „riba na poljski“.

Fotografija: © Belnovosti

No, bez obzira na to kakvu ribu odaberete, prije samog kuhanja potrebno je pažljivo odabrati kosti, posebice riječne ribe koja njima obiluje.

Dakle, trebamo riblji file (400 grama), dva jaja, 50 grama začinskog bilja i isto toliko maslaca, žličicu brašna.

Potreban vam je i sok od limuna (10 ml), sol (po ukusu), lovorov list i papar u zrnu.

Priprema

Ribu isperite hladnom vodom, papirnatim ubrusom uklonite preostalu tekućinu, a filete narežite na male komadiće, nakon čega svakome odstranite kosti.

Naoružajmo se s dvije male tave: u jednoj će se kuhati riba, u drugoj jaja.

U prvu tavu dodajte sol, lovorov list i papar u zrnu. Zakuhajte juhu. Zatim smanjite vatru i dodajte ribu u tavu.

Kuhajte 5 minuta. Ako su u ovom trenutku jaja u drugoj posudi kuhana, prebacite ih u hladnu vodu.

Čim se ohlade naribajte ih na krupnije ribež ili nožem narežite na sitne kockice.

Gotovu ribu stavite na tanjur, a od preostale juhe pripremite umak.

Zagrijte tavu na jakoj vatri i u nju stavite komadić maslaca pa preko njega prosijte brašno, miješajući umak.

U maslac i brašno dodajte čestice jaja, sve promiješajte. Čim se umak zgusne, pažljivo ulijte riblju juhu.

Miješajte umak dok ne dobijete homogenu pjenu. Zatim maknite sa štednjaka i dodajte sitno sjeckano zelje.

Ovim delikatnim kremastim umakom od jaja prelijte komade ribe. I poslužit ćemo ga za stol.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version