Tradicionalno, sezona berbe otvara se jagodama. Bobice se koriste za pekmez i druge pripravke, a koriste se i za pečenje.
Sa svježim bobicama pite su aromatičnije, ukusnije i sočnije.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, ispričala je kako ispeći pitu od jagoda.
Potreban:
- svježe jagode – 450-500 g;
- kukuruzni škrob – 2 žlice. l.;
- jaja – 2 kom .;
- brašno – 350 g;
- prašak za pecivo – 1 žličica;
- sol – 1/3 žličice;
- šećer – 190-200 gr;
- maslac – 100 gr.
Kako kuhati
1. Umutiti jaja, dodati sol, 150 grama šećera i otopljeni maslac.
2. Nakon što ste dobili homogenu masu, prosijte brašno s praškom za pecivo, zamijesite meko tijesto.
3. 1/3 tijesta stavite u zamrzivač na 30 minuta, a ostatak u hladnjak.
4. Zatim se veći dio tijesta stavlja u posudu za pečenje, oblikujući stranice.
5. Za nadjev možete koristiti sitno bobičasto voće. Velike će se morati rezati. Jagode je potrebno posuti škrobom pomiješanim s preostalim šećerom, a potom staviti u kalup s tijestom.
6. Smrznuto tijesto naribajte na krupni ribež da ravnomjerno prekrije bobičasto voće.
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta. Dobar tek!
Prethodno smo vam rekli kako pripremiti Proletarsku salatu.