Zagreba Lajfhaki

Kako kuhati grašak bez namakanja tako da ispadne mekan: trik kuhara

Mnogi ljudi izbjegavaju kuhanje graška zbog dugotrajnog namakanja.

Zar nije moguće skuhati grašak bez namakanja? Postoji nekoliko trikova kojima se možete poslužiti.

Stručnjak iz mrežne publikacije BelNovosti, Yulia Arkhipova, kuharica i pekar četvrte klase, rekla nam je kako postupiti ispravno u ovom slučaju.

Brzo vrenje

Jedna od metoda kuhanja graška bez prethodnog namakanja je brzo kuhanje. Nakon pranja grašak se stavi u lonac, napuni vodom i prokuha.

Zatim se kuha na srednjoj vatri 2-3 minute, nakon čega se voda ocijedi.

Fotografija: © Belnovosti

Ovaj postupak se opet ponavlja, a zatim se grašak napuni novom porcijom vode i kuha na laganoj vatri dok ne omekša, oko 45-60 minuta.

Korištenje sode

Dodavanje sode bikarbone u vodu prilikom kuhanja graška pomaže ubrzati proces kuhanja.

Nakon pranja grašak se napuni vodom, a zatim se u vodu doda mala količina sode.

Nakon što prokuha, kuhajte grašak na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Ova metoda omogućuje smanjenje vremena kuhanja na 30-40 minuta.

Ekspres lonac i multicooker

Ekspres lonac i sporo kuhalo također pomažu u kuhanju graška bez prethodnog namakanja.

Nakon pranja grašak se stavlja u ekspres lonac ili multicooker, puni vodom i priprema u skladu s uputama za uređaj.

Kuharski trikovi

Postoji i nekoliko trikova koje treba slijediti

1) Ne preporučuje se dodavanje soli na početku kuhanja kako ne biste usporili proces.

2) Važno je pratiti razinu vode tijekom procesa kuhanja kako bi grašak uvijek bio prekriven vodom.

3) Preporučljivo je povremeno promiješati kako se ne bi zalijepilo za dno posude.

Moguće je kuhati ukusan grašak bez namakanja. Ali ovdje vrijedi postaviti pitanje: koja je svrha ovoga? Bolje ga je prethodno namočiti, a ne komplicirati si život navedenim kulinarskim trikovima.

Ranije smo vam rekli zašto se mljevenom mesu za kotlete dodaju šećer i maslac.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version