Kako kuhati gusti džem od malina tako da ne potamni i ostane svijetao: greške i tajne savršenog džema

Nije tako teško kuhati džem od malina tako da ispadne gust i ne potamni.

Otkrivamo vam tajne pravljenja gustog i svijetlog džema od malina.

Kako dobiti gust i svijetli džem od malina

Prvo, ne možete koristiti posude s tankim zidovima i dnom, džem će izgorjeti i potamniti.

Drugo, ne odstupajte od omjera bobičastog voća i šećera. Idealno je ovo 1:1.

Ako je bobica vrlo slatka, količina šećera može se smanjiti, ali ne više od trećine.

maline
Fotografija: © Belnovosti

Treće, maline se prvo moraju pošećeriti.

Nikada ne razrjeđujte dobiveni sirup vodom; džem bi se trebao sastojati samo od bobica i šećera.

Kako džem ne bi potamnio, potrebno ga je stalno miješati i na vrijeme maknuti s vatre.

Mnoge domaćice su uvjerene da dugotrajno kuhanje daje gustoću, ali to nije tako. Predugo kuhanje samo dovodi do tamnjenja džema.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki