Tikvice su svestrano povrće u kulinarstvu. Ne samo da se prže, pirjaju, kisele i prerađuju u kavijar, već i uvaljaju u voćne kompote.
Još jedno jelo koje većini nije najpoznatije je juha od tikvica.
Stručnjak mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekar četvrte klase, ispričala je kako napraviti pire juhu od tikvica s bosiljkom.
Potreban
- tikvice – 700 gr;
- poriluk – 250 gr;
- celer (stabljika) – 170 gr;
- bosiljak (svježi) – 55 g;
- češnjak – 3 režnja;
- biljno ulje – 5 tbsp. l.;
- voda – 1,2 l;
- sol, crni papar (mljeveni) po ukusu.
Kako kuhati
1. Tikvice, poriluk i stabljike celera narežite na sitne kockice. Provucite češnjak kroz prešu.
2. U lonac ulijte biljno ulje, zagrijte ga i dodajte poriluk i celer. Pirjajte oko 5 minuta, po potrebi dodajte ulje.
3. Dodajte češnjak, pirjajte 30 sekundi i dodajte tikvice. Pirjajte 1 minutu i dodajte listove bosiljka i sol u tavu i promiješajte.
4. Ulijte vodu, zakuhajte, pokrijte posudu poklopcem, kuhajte na srednjoj vatri 10 minuta uz miješanje.
Juhu maknite s vatre, sadržaj sameljite blenderom, dodajte svježi bosiljak, za okus možete dodati sok od limuna i malo maslinovog ulja. Dobar tek!
Prethodno smo vam rekli zašto biste trebali pržiti limun u tavi.